Bir dönem buğday ve benzeri tahılların öğütüldüğü taş değirmenler, modern değirmenlerin yaygınlaşmasıyla birlikte unutuldu.
Edinilen bilgiye göre, Denizli’nin Kale ilçesi, taş değirmenlerin revaçta olduğu yıllarda bu işle geçimini sağlayanların uğrak yerlerindendi. İlçeye bağlı Kurbağalık köyündeki ocaklardan çıkarılan taşlar, ustalar tarafından yontularak suyla çalışan değirmenlerde kullanılacak hale getiriliyordu.
Ömürleri taş işçiliğiyle geçen ustalar, daha uzun ve yorucu emeklede dev taş parçalarını oyup, insan gücüyle çalışan birer değirmene dönüştürüyorlardı. Ancak, zamanla modern değirmenlerin sayısı arttıkça, suyla çalışan ve insan gücüne dayalı tahıl öğüten değirmenlerin kullanımı azaldı. Bnunla birlikte ustalar da birer ikişer mesleklerini terk etmek zorunda kaldı.
|