Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Vekili A. Vahap Darendeli, Vatan Gazetesi Yazarı Yavuz Semerci’nin çağrısının televizyon yayınlarının olumsuz etkileri konusunda kamuoyunda başlayan duyarlılığın bir göstergesi olarak kabul edildiğini kaydetti.
Darendeli, çağrıya destek veren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, Feniş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Aloğlu, Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ile Procter and Gamble (P&G) Holding Türkiye Başkanı Saffet Karpat’a birer teşekkür yazısı gönderdi.
Darendeli, gönderdiği teşekkür yazısında Vatan Gazetesi Yazarı Semerci’nin 1 Haziran 2006 tarihli ‘’Reklam vermeyin, şiddet dizileri bitsin’’ başlıklı yazısıyla yaptığı şiddet içeren dizilere reklâm vermeme çağrısının Üst Kurul tarafından televizyon yayınlarının olumsuz etkileri konusunda kamuoyunda başlayan duyarlılığın bir göstergesi olarak kabul edildiğini belirtti.
Kuruluşların bu çağrıya destek vermesini memnuniyetle karşıladıklarına işaret eden Darendeli, yazısında, ‘’Bu tutumunuz çalışmalarınızda sosyal sorumluluk anlayışını ön planda tuttuğunuzu da bir kez daha kamuoyuna göstermiştir’’ dedi.
RTÜK tarafından yapılan araştırmaların Türkiye’de ortalama televizyon izleme süresinin günde 5 saat olduğunu gösterdiğine işaret eden Darendeli, 7 Haziran 2006 tarihinde sonuçları kamuoyuna açıklanan ‘’İlköğretim Çağındaki Çocukların Televizyon İzleme Alışkanlıkları’’ konulu kamuoyu araştırmasının da, 714 yaşlarındaki çocukların yüzde 74.5’inin televizyonda gördükleri kahramanlara benzemek istediklerini ortaya koyduğunu hatırlattı.
Kamuoyunda bu konuda hassasiyet oluştuğunu, çeşitli toplum kesimlerinin temsilcileri, üniversiteler, eğitimciler ve sivil toplum kuruluşları tarafından televizyondaki şiddet konusunu ele alan yaklaşımların sergilenmeye başlandığını ifade eden Darendeli, yazısında şunları kaydetti:
‘’Çünkü reytingleri yüksek diye bazı programlara göz yumulması hem toplumsal tahribata yol açacak hem de yayıncılığın etkinliğinin ve kalitesinin düşmesine neden olacaktır. RTÜK, medyanın salt eleştirilmesi değil, ama eleştirilerek geliştirilmesi yaklaşımına daima daha olumlu bakmaktadır. Çünkü, reytingleri yüksek diye bazı programlara göz yumulması hem toplumsal tahribata yol açacak hem de yayıncılığın etkinliğinin ve kalitesinin düşmesine neden olacaktır.
Bu bakımdan, Sayın Semerci’nin çağrısını desteklemekle aynı zamanda televizyon yayınlarının kalitesinin ve saygınlığının artırılmasına katkı sağlayacağınız düşünülmektedir. Aksi halde bugün yaşanan süreç devam ederse televizyon yayıncılığı sektörü, 1980 sonrasındaki magazin gazeteleri örneğinde olduğu gibi, reytingi yüksekama etkinliği, güvenilirliği ve saygınlığı olmayan bir sektör haline gelecektir."
|