Eski adı Kale-i Sultaniye olan ve 17. yüzyılın sonlarında ipek, yelken bezi ve çanak çömlek imalatıyla ün yapan Çanakkale’nin tarihi ve arkeolojik dokusunu inceleyerek kültür envanterini çıkarmak için valilik bünyesinde arkeolog, sanat tarihçisi ve sivil toplum kuruluşlarından uzmanların oluşturduğu bir komisyon kuruldu.
Çanakkale Valiliği’nden yapılan açıklamada, komisyonun şehir merkezi, ilçe ve köyleri tek tek gezerek, tarihi ve arkeolojik değeri bulunan eserleri belgelemeye başladığı, elde edilen bilgilerin araştırma tamamlandıktan sonra ‘’Çanakkale Kültür Envanteri’’ adıyla kitap olarak yayınlanacağını bildirildi.
Toplumda kültürel değerlerin korunması konusunda duyarlılık oluşturmak amacıyla yapılan araştırmayı daha çok kişiye ulaştırabilmek için proje tamamlanmadan dergi çıkarılacağı, proje tamamlandıktan sonra elde edilen bilgilerin Çanakkale Valiliği internet sitesinde de yayınlanacağı ifade edildi.
Şehrin tarihinin çok eskilere dayandığını, bu sebeple kültür değerlerinin tam anlamıyla bilinmediğini kaydeden Komisyon Koordinatörü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Veysel Tolun, çalışmayı sağlıklı yürütebilmek için envanter formu hazırladıklarını söyledi.
Tolun, “Çanakkale’nin merkeze bağlı köylerinden başladığımız araştırmada çok ilginç bulgular elde edeceğimizi düşünüyoruz. Mimari yapılar, hanlar, hamamlar, taşınmaz bütün tarihî eserler belirlenecek. Araştırmamızın ilk bölümünü 2007 sonuna doğru tamamlamayı planlıyoruz” dedi.
|