Türkiye’deki tarıma elverişli ovaların yüzde 40’ının bulunduğu Konya’da, su kalitesindeki azalmaya bağlı oluşan tuzlanmanın, bölge tarımı için tehdit oluşturduğu bildirildi.
Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, yaptığı açıklamada, Konya ovalarında tarımsal sulamanın, ağırlıklı olarak yeraltından çekilen sularla yapıldığını belirtti.
Nalbantçılar, henüz damla sulama gibi modern sulama tekniklerinin yaygınlaşmaması sebebiyle yeraltı suyu kaynaklarının cömertçe harcandığını, bu durumun ise Konya Kapalı Havzası’nda yeraltı suyu seviyesinin hızla azalmasına sebep olduğunu vurguladı.
Su seviyesindeki bu azalmanın, tuzlanma gibi çok daha ciddî tehlikeleri beraberinde getirdiğini ifade eden Nalbantçılar, ‘’Yeraltı su seviyesi ve tuzlanma derecesiyle ilgili, kısıtlı akademik olanaklarla yaptığımız çalışmalarda, su kalitesinin gitgide azaldığını belirledik. Ayrıca ovanın doğu ve kuzey kesimlerindeki daha yüksekteki, sülfat zenginleşmesi meydana gelerek tuzlanmış suların, tarım alanlarına doğru akıntı halinde olduğunu tesbit ettik’’ dedi.
Suyun bu hareketinin, daha önce tuzlu olmayan tarım alanlarındaki yeraltı su rezervinde de tuzlanma sürecinin başlamasına sebep olduğunu ifade eden Nalbantçılar, Türkiye’deki tarıma elverişli ovaların yüzde 40’nın bulunduğu Konya’da, su kalitesinin azalmasının toprakta tuzlanmaya yol açtığını, bunun da tarım için tehdit oluşturmaya başladığını söyledi.
|