Türk Sağlık-Sen’in gıda denetimi ile ilgili olarak yaptığı araştırma Türkiye’de gıda denetiminin Tarım Bakanlığı’na devredilmesi ile birlikte bu alanda ciddî bir sorun yaşandığını ortaya çıkardı.
Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de yaklaşık olarak 5 bin gıda denetim elemanı var. Bu kişilerin kont-rol etmekle görevli olduğu ruhsatlı 25 bin gıda üretim yeri ve 450 bin gıda satış ve tüketim yeri bulunuyor. Ayrıca Türkiye’de ruhsatsız olarak 3000 gıda üretim yeri ile yaklaşık 20 bin gıda satış ve tüketim yeri faaliyet gösteriyor. Yaklaşık olarak bir gıda denetim elemanına 100 gıda üretim ve tüketim yeri düşüyor.
Araştırmada Tarım Bakanlığı’nın 5 bin kişi ile yürütmeye çalıştığı gıda denetiminin devirden önce Sağlık Bakanlığı tarafından ülke geneline yayılmış 44 bin personelle bu denetimleri gerçekleştirildiğine dikkat çekildi. Araştırmaya göre 2005 yılında Tarım Bakanlığı tarafından 450 bin gıda tüketim ve satış noktasından 253 bin 473’ü denetime tabi tutulurken, geriye kalan yaklaşık 200 bin gıda tüketim ve satış işletmesinin bir yıldır hiçbir şekilde denetlemediği ortaya çıktı. Araştırmada ayrıca ilgili yönetmeliklere göre bu işletmelerin 2 ayda bir denetlenmesi gerektiği ifade edilerek, bir yılda yapılması gereken denetim sayısı 2 milyon 700 olması gerekirken, bu denetim sayısın ancak yüzde 9’nun gerçekleştiği belirtildi.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci gıda denetiminin Tarım Bakanlığına devrinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen etkin bir denetim mekanizmasının oluşturulamadığına dikkat çekerek “Ne yazık ki geçen iki yılın sonunda Türkiye artık gıda zehirlenmelerin toplu yaşandığı bir döneme girmiştir. Süreç böyle devam ederse korkarım ki yakında gıda zehirlenmelerinden toplu ölümlerde görülecek” dedi.
|