Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, ÖSS’ye hazırlanan öğrencilerin raporlar alarak okula gitmemelerinin alt sınıftakiler için ‘’kötü örnek’’ oluşturduğunu belirterek, ‘’Daha da tehlikelisi öğrencilerde ‘başladığı işi yarım bırakma davranışı’ oluşuyor’’ dedi.
Kutlu, yaptığı açıklamada, her eğitim-öğretim döneminde, başlangıç ve yoğun olarak da yıl sonuna girildiğinde boşluklar ve rehavet ortamı oluştuğunu belirterek, okullarda ihtiyaçları karşılanmayan öğrencilerin bunu dışarıda gidermeye çalışmasının sıkıntıya sebep olduğunu belirtti.
Kutlu, çağdaş düzeyi yakalamış toplumlarda rastlanmayan bu durumun Türkiye’ye özgü olduğunu ifade ederek, ‘’Öğrenciler, bir ihtiyaç nedeniyle bu davranışı gösteriyor. Sonucunda bu açık karşılanmayınca, öğrenciler ya kendi olanaklarıyla ya da dershaneler aracılığıyla bunu gidermeye çalışıyorlar’’ dedi.
Yaklaşan ÖSS öncesi alınan raporlar nedeniyle sınıfların boşaldığı yönündeki şikâyetlerin her dönem yapıldığına dikkati çeken Kutlu, şöyle konuştu:’’Eğitimin amaçlarından birisi çocuklarımızda başladığı işi bitirme davranışının yerleştirilmesidir. Aksi yöndeki tehlikeli durum önlenmelidir. Öğrenciler ihtiyaç dolayısıyla okuldan ayrılıyorsa, bu durumda sınava eğitim hazırlıklarına ağırlık verilebilir. Öğretmenler, bunu dikkate alarak program hazırlayabilir. Sıkıntıyı çözmek için, kaliteli bir dönem sonu planı yapılmalı, öğrencinin ilgi ve istekleri doğrultusunda müfredat uygulamasına yönelinmelidir.’’
|