"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vatandaş gizli zamma tepki yağdırdı

23 Ocak 2015, Cuma 10:16
İstanbul’da büyükşehir belediyesi kuruluşu İSKİ’nin (İstanbul Kanalizasyon ve Su İdaresi) 1 Ocak 2015’ten itibaren tüketimi kademelendirerek suya yaptığı yüzde 30 ve yüzde 92’lik zamma tüketicilerden tepki yağıyor.

İSKİ’nin yeni tarifesine göre 10-20 metreküp aralığındaki aylık tüketimde suyun metreküp fiyatı KDV hariç yüzde 30,75 artışla 4,13 liradan 5,40 liraya yükseltildi. 21 metreküpün üzerinde ise yüzde 91,2 artışla suyun metreküpü 4,13 liradan 7,90 liraya çıktı. Tüketim 0-10 metreküp arasında ise tarife ücreti yüzde 10,4 düşüşle 4,13 liradan 3,70 liraya çekildi. Tüketicinin faturasını etkileyecek tarife değişikliğini İSKİ, ancak konunun medyada gündeme gelmesinden sonra kamuoyuyla paylaştı. Tüketici dernekleri, gizli ve yüksek zamma tepki gösterirken, İstanbul’da pek çok ailenin suyu 10 metreküpün üzerinde kullandığına dikkat çekti. Dolayısıyla tüketicilerine çoğunluğunun faturayı zamlı tarifeden ödeyeceğini belirterek, bu fahiş fiyat artışının geri alınmaması halinde iptal davası açacaklarını duyurdu. Dernek başkanları İSKİ’nin maliyet ve enflasyonu katlayan zammını iptal için idari yargıya götüreceklerini ifade etti. 

Konuyla ilgili olarak Zaman gazetesinde yayınlanan habere göre tüketici dernek başkanları, su zammıyla ilgili tepkilerini şöyle dile getirdi: 

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu: Bu açıkça zam ama İSKİ küçük bir açıkgözlük yapmış, 10 metreküp altında tüketim yapanlara yüzde 10 gibi bir indirim uyguluyor. Ama 10-20 metreküp aralığında ve 20 metreküp üzerinde büyük zam var. 4 kişilik hanelerde 10 metreküpün altında tüketimle sağlıklı bir yaşam sürdürülemez, insan sağlığı riske girer. Su insanın en temel ihtiyacı, bunun üzerinden tasarruf yapılamaz. İSKİ bir kamu kuruluşu ve insanların su ihtiyacını karşılıyor. Bize göre bu zammın amacı kazanç artışı sağlamak. İSKİ 10 metreküpün altında ve üzerinde su tüketen abonelerinin, genel aboneye oranını açıklamalı. Bu oranları derneğimiz İSKİ’den yazılı olarak talep etti. İSKİ’den zammı geri almasını, niye bu kadar zam yaptığını açıklamasını bekliyoruz. Tüketicilere de suyu zamlı tarifiye göre dikkatli harcamalarını tavsiye ediyor, aksi halde bütçelerinde büyük delik açılacağını hatırlatıyoruz.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük: Tüketiciler bu zammın geri alınmasını istiyor. Derneğimizin Facebook sayfalarında zamma karşı büyük tepki var. Tüketiciler “Bu zam nereden çıktı, böyle bir tarife değişikliğine neden gerek duyuldu?” diye soruyor ve zammı istemiyorlar. İSKİ’nin faaliyet raporlarını inceledim, kâr ediyor ve bu da raporlarına “olumlu faaliyet sonucu”, yani kâr eden kuruluş olarak yansıyor. İSKİ’nin “zamma niye gerek duyduğunu” açıklaması gerekiyor. Tüketiciler olarak İSKİ’den zammın gerekçesi ve tarifeler konusunda açıklık, açıklama bekliyoruz.

Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Bülent Deniz: Kamu kuruluşu olarak halkın temel ihtiyacı olan suyu karşılayan İSKİ, enflasyon ve maliyet artışının üzerinde zam yapamaz. Halkın en çok kullandığı 10-20 metreküp aralığındaki tüketim miktarına yüzde 50 olarak yansıyacak bu zammı yargıya götüreceğiz. Bu fiyat artışı yargıdan döner. Daha önce de tüketiciler köprü ve otoyol zammını yargıya taşıdı ve bu artışı (2002 yılında) mahkeme iptal etti. Yine aynısı olur, emsal kararı hazır, bu fahiş zam da yargıdan döner. Konuyu inceliyoruz, İSKİ’den verileri sorduk, 15 günlük yasal sürede gelen cevaplara göre dava açacağız. Kamu kuruluşu enflasyonun üzerinde zam yapmışsa mahkemeye bunun gerekçesini ispat etmek zorunda. Ki su bir insanlık hakkı. Uluslararası hukuk ve sağlık kuralları insanın asgari ihtiyacı olan suyu devletin ücretsiz karşılamasını öngörüyor.

Tüketici Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Jale Yanılmaz: İSKİ 2011 yılı başından 2014 yılı sonuna kadar bütün tüketim değerleri için metreküp başına 4,13 lira KDV hariç fiyat uyguluyor. Bu yılın başında ise konutlar için 2007-2010 yıllarında uyguladığı 3 kademeli fiyat tarifesine dönüyor. 0-10 metreküp arası için yüzde 10 indirim gözükse de İstanbul’da 4 kişilik bir aile ayda ortalama 16-18 metreküp su tüketiyor, ki bu aralıktaki tüketimin fiyatı yüzde 30,75 artışla 5,40 lira. Bu durum İSKİ’nin sessiz sedasız yaptığı tarife değişikliğiyle büyük bir kesim için büyük bir zam yaptığı anlamına geliyor. Bimer’den de yazılı olarak abonelerin su kullanım ortalamalarını ve oranlarını istedik. Zammın geri alınması için konunun takipçisiyiz.

Okunma Sayısı: 801
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı