"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sahibinin bıraktığı köpek depresyona girdi

14 Kasım 2014, Cuma 11:22
Sevdiklerinden ayrılmak insanlar kadar hayvanları da etkiliyor. Sakarya’da eski bakıcısının bırakmak zorunda kaldığı köpek depresyona girdi.

Davranışları değişen ve ayağını ısırarak yara eden köpek insanlarda kullanılan antidepresan ilaçlarla tedavisine başlandı. 

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, Sakarya’da bir çiftlikte bakılan sokak köpeğinin davranışlarının değişmesi üzerine çiftlik yetkililerinin kendilerine başvurduğunu söyledi. Köpeği muayeneye gittiklerinde çok iyi bakıldığını gördüklerini ifade eden Yıldız, “Köpeğin yaşam koşulları çok iyiydi. Temiz, güzel bir ortamda bakılıyordu. Çok iyi gıdalarla besleniyordu. Bedensel bir sağlık sorunu yoktu. Ancak davranışlarının değiştiği, arka sağ ayağını ısırarak yara ettiği gördük. Öğrendik ki köpeğe bakan kişi bir süre önce başka bir ile gitmek zorunda kalmış. Gözlem ve tettiklerimize göre köpek üzüntüden depresyona girdiğini belirledik. Köpekler, evcil kuşlar ve kediler sahiplerine duygusal olarak ta bağlanabiliyor. Bazı köpekler böyle bir durumda ısırarak kuyruğunu bile koparabiliyorlar. Daha önce eski sahiplerinin bıraktığı bir muhabbet kuşu tüylerini yolmuştu.” dedi.

İnsanlarla iç içe yaşayan hayvanların, sahiplerinin bırakması, kötü davranması ve sağlıksız çevre şartları sebebiyle psikolojik sorunlar yaşadığını ve böyle sorun yaşayan hayvan sayısında önemli bir artış olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Bu hayvanları ülkemizde henüz hayvanlar için geliştirilen antidepresan ilaçlar olmadığı için insanlarda kullanılan antideprasan ilaçlarla tedavi ediyoruz. Zaten ilaçlar da öncelikle hayvanlar üzerinde kullanıldıktan sonra insanların kullanımına sunuyor.” diye konuştu. 

3 AYDA İYİLEŞECEK 

Depresyona giren köpeğin antidepresan ilaçlarla 3 ile 6 ay içinde tedavi edileceğini ve ayağını ısırmaktan vazgeçeceğini belirten Yıldız, “Bu tür vakalarda ilaçlar düzenli verilirse tedaviler başarıyla sonuçlanıyor. Bu arada veteriner hekimlerin hayvan psikolojisi konusunda mutlaka ders almaları gerekiyor. Bu eğitimi almayan veteriner hekimler hayvanlarda psikiyatrik hastalıkları teşhis ve de tedavide zorlanabilir.“ dedi.

Okunma Sayısı: 1969
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı