Bern sözleşmesi ile koruma altında bulunan, dünyanın ötmeyen tek kurbağa türü olan Toros Kurbağası'nın (Rana Holtzi) yaşadığı Bolkar Dağları'ndaki Karagöl'e bir grup arazi tipi araç ve motosikletlerle girince, yol Kaymakamlık tarafından kapatıldı. Kaymakam Ferhat Atar, göl çevresinde denetimlerin artacağını söyledi.
Fotoğrafçılar ve doğaseverlerin büyük ilgisini çeken Niğde'nin Ulukışla İlçesi sınırlarında bulunan Toros Kurbağası'nın yaşadığı Çiniligöl ve Karagöl'e bir grup hafta içinde gezi düzenledi. Arazi araçları ve motosikletleriyle Karagöl'ün etrafına gelen grup, daha sonra bu anları ölümsüzleştirme adına fotoğrafladı ve sosyal medyada paylaştı. Sessizlik orucundaki kurbağaların yaşam alanlarında araçları gören çevreciler, sadece suda değil göl çevresindeki birikintilerde de kurbağalar olduğu ve araçlar ezebileceği için büyük tepki gösterdi. Olayı duyan Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar hemen harekete geçerek, Karagöl'e bundan sonra hiçbir aracın geçememesi yolların kapatılması talimatını verdi. Bunun üzerine göle giden yol, iş makineleriyle araç geçişine kapatıldı.
'KORUMAK VAZİFEMDİR'
Kaymakam Atar, geçen yıllarda yolların kapatıldığını ancak göle geçiş için ara yollar kullandığını belirlediklerini söyledi. Bundan sonra tedbirlerin daha sert olacağını belirten Atar, şöyle konuştu:
"Jandarma sık sık sivil olarak devriye gezecek. Gece ve gündüz görevlendireceğimiz sivil memurlar aracılığıyla yasaklara uymayanlar fotoğraflanacak, adli makamlara bildirilecek ve idari para cezaları kesilecek. Bu katliama dur demek zorundayız. Elbette insanlar gitsin o manzarayı ve doğa harikasını görsün. Buna engel olmak istemiyoruz ancak, diğer tarafta da endemik Toros Kurbağası'nı ve doğayı korumak da vazifemdir. Hem kanuni hem vicdani vazifemdir. Geçen mart ayında köylülerimiz de duyarlılık oluşturmak için, farkındalık oluşturmak için Karagöl'e yakın köylerde Niğde Üniversitemizle görüşüp eğitim sağladık."
"ADLİ VE İDARİ İŞLEM YAPILACAK"
Karagöl'ün koruma altında olduğunu hatırlatan Kaymakam Ferhat Atar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu nedenle göl, araç geçişlerine tamamen kapatılmıştır. Ziyaretçilerimizin araçlarını eski otel binası civarında park etmeleri gerekmektedir. Ayrıca ziyaretçilerimizin atık ve çöplerini Karagöl mevkisinde bırakmayarak eski otel binasındaki çöp konteynerine bırakmaları ve göl etrafında deterjan ile temizlik yapmamaları önemle rica olunur. Bu yasaklara riayet etmeyen kişiler ile ilgili başta çevre kanununa muhalefetten olmak üzere mevzuat hükümleri çerçevesinde adli ve idari yasal işlem yapılacaktır."
3 BİN RAKIMDA YAŞIYORLAR
Boyları 6-7.5 santimetre olan Toros Kurbağası Bolkar Dağları'ndaki 2 bin 500- 3 bin metre yükseklikte bulunan Karagöl ve Çiniligöl'de yaşıyor. Erkek olanlarda iç ses kesesi bulunduğu için ova kurbağaları gibi ötmüyor. Göl kenarında yaşayan böcekler ve diğer eklem bacaklılarla beslenen Toros Kurbağası'nın üreme duyusu, mayıs ayının sonundan ekim ayına kadar olan yaklaşık 4 aylık bir süre içinde aktif.
1984'TE KORUMA ALTINA ALINDI
1984'te doğadaki canlıların ve yaşadıkları ortamların korunması amacı ile düzenlenen 'Uluslararası Bern sözleşmesi' ile koruma altına alınmıştı. 1999'dan beri Toros Kurbağaları Çevre ve Şehircilik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları, Niğde Valiliği ve Uluslararası Çevre Örgütleri tarafından korunma altında tutuluyor.
Ayrıca Ulukışla'ya bağlı Maden Köyü'nde Maden-Der adıyla Kurbağaları Koruma Derneği kurulmuş olup, derneğin amacı Toros kurbağalarının korunmasını sağlamak. Niğde Valiliği Çevre Koruma Kurulu Bolkar Dağları'nı özel koruma alanı ilan etmiş ve bölgenin bitki örtüsünü, coğrafi yapısını ve görünümünü bozacak her türlü etkinliği engellemek için çalışmalar başlatmıştı.
DHA