Muğla'da tütün ve pamuk tarımına alternatif olarak yetiştiriciliğine başlanan patates, alınan verim ve elde edilen gelirle çiftçinin yüzünü güldürdü.
Elde edilen başarılı sonuçlar dolayısıyla kentte yıl boyunca patates yetiştirilmesi için çalışma yürütülüyor.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından tütün ve pamuk tarımına alternatif, katma değeri yüksek sebze üretim programı kapsamında çalışma yürütülen kentte 50 ton patates tohumu dağıtılan üreticiler, erken hasattan elde ettikleri ürünü ortalama 1-2 liradan satmanın sevincini yaşıyor.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, çiftçinin gelirini artırmak ve tüketicilerin daha kaliteli patates tüketimlerini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Bu kapsamda 2014 yılında Menteşe, Fethiye, Kavaklıdere, Dalaman, Marmaris, Milas ve Ula ilçelerinde çalışma yürüttüklerini anlatan Ekici, geçen yıl 50 üretici ile devam eden çalışmaların bu yıl 95 üretici ile il genelinde sürdürüldüğünü kaydetti.
Muğla’daki patates üretim çalışmalarından alınan verimin Türkiye ortalamasının çok üzerinde gerçekleştiğini vurgulayan Ekici, "Sahillerde dönüme 5-6 ton, yüksek kesimlerde 7-8 ton verim alındı. Geçen yıl 50 üreticimize 20 ton, bu yıl da 95 üreticimize 50 ton patates tohumu dağıttık. Vatandaşlarımız artık patates ekimi yapmak için bizi sıkıştırıyor, tohum istiyor. Kentimiz için çok karlı bir çalışma oldu" dedi.
Hedef Ege bölgesinin patates ihtiyacını karşılamak
Muğla’nın patates ihtiyacının önceki yıllarda başka illerde üretilen patateslerden karşılandığına işaret eden Ekici, 3 yıldır yürütülen çalışmalarla kentin patates ihtiyacının bir kısmının karşılandığını ifade etti.
Kısa dönemde sadece Muğla'nın değil, Ege bölgesinin tümünün patates ihtiyacını karşılayabileceklerini düşündüklerine dikkati çeken Ekici, geçen yıl turfanda olarak yetiştirilen erkenci ve orta erkenci patates çeşitlerinin 1,5-2 liradan pazarlanarak üreticinin yüzünü güldürdüğünü kaydetti.
"Her mevsim patates yetiştireceğiz"
Muğla bölgesinin patates yetiştiriciliğine çok uygun olduğunu, hasat döneminin ilk ve son turfandaya denk geldiğinin altını çizen Ekici, şöyle konuştu:
"Muğla’da yılda 3 kez ürün alınabiliniyor. Yazlık ekimimiz ve güzlük ekimimiz var. Şimdi kışlık sökümler de yapılıyor. Dolayısıyla burada her mevsim patates yetiştirebiliriz. Muğla, patates üretiminde ilk ve son turfanda üretimine uygun. Dolayısıyla ilk ve son turfandada en iyi fiyata patates satan illerdeniz. Bu nedenle üreticilerimiz yoğun ilgi gösteriyor."
Ekici, Muğla’nın sadece bir turizm kenti olmadığını belirterek, "Muğla sadece turizm kenti gibi görünse de aslında tarım alanında turizmin önündeyiz. Gayri safi milli hasılaya katkımız turizmden bir adım önde. Muğla’da tarım, turizm ile tarih ve kültür bulunuyor. Bunların üçü de birbirinden ayrılamaz. Muğla’da üretilmeyen hiçbir çeşit yok. Çevremizdeki illerden çok daha iyi verim alıyoruz" diye konuştu.
"Üreticiler memnun"
Milas ilçesinde patates üretimi yapan çiftçilerden Hasan Kumral, çocukluğundan beri yaptıkları tütün ve pamuk ekiminin sona ermesinin ardından birkaç yıldır alternatif ürünler yetiştirmeye başladıklarını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden 3 yıldır aldığı tohumlarla patates yetiştirdiğini dile getiren Kumral, "Geçen yıl özellikle aldığım eğitim sonucu patatesten çok güzel verim aldım. Bu yıl daha fazla ekim yaptım. Patatesi en düşük 1,5 liraya satıyorum, iyi gelir elde ediyorum" dedi.
Patates üreticilerinden Ali Esmer ise ziraat teknikeri olduğunu, organik tarımla uğraştığını kaydetti.
Esmer, bu yıl ilk defa 5 dekar alana deneme amacıyla patates dikimi yapacağını, bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden ücretsiz patates tohumu aldığını ifade etti.
AA