Muğla'nın Seydikemer İlçesi'nde oturan Duran ve Fatma Akpınar çiftinin keçilerinin dünyaya getirdiği 3 yavrudan birinin kuzuyu andırması, heyecana yol açtı.
Uzman veteriner hekim Mustafa Tanır, yavrunun kafa yapısı olarak keçiye, tüy ve kuyruk yapısı olarak kuzuya benzediğini söyledi.
Seydikemer'in Akbük Mahallesi'nde çiftçilikle uğraşan 55 yaşındaki Fatma Akpınar ve aynı yaştaki eşi Duran Akpınar çiftinin 'Halep' cinsi 5 yaşındaki keçisi, önceki gün öğle saatlerinde doğum belirtisi gösterdi. 5 yaşında olan ve 3 yıldır üçüz doğuran keçi, Fatma Akpınar tarafından müstakil evinin bitişiğindeki ahıra götürüldü. Keçi yine 3 yavru dünyaya getirdi. İlk dünyaya gelen yavrunun kuzuya benzemesi üzerine büyük şaşkınlık yaşayan Fatma Akpınar, telefonla eşine bildirdi. Doğumun ardından ayaklanan siyah beyaz renklere sahip yavru, diğerleriyle birlikte keçiden süt emdi.
ANNESİ İSTEMİYOR
Fatma Akpınar keçinin, yaz aylarında birlikte otlattığı komşusunun koçuyla çiftleşmiş olabileceğini öne sürdü. Olayı duyan mahalle sakinleri de eve gelerek kuzuya benzeyen yavruyu görmek istedi. Ahırda oğlaklarla birlikte ayrı bir bölmeye alınan yavru, serbest bırakılınca keçiden süt emmeye çalışıyor. Oğlakları sahiplenen keçi, kuzuyu andıran yavruyu ise kafasıyla kendinden uzaklaştırmaya çalışıyor.
Keçisinin 3 yıldır üçüz doğurduğunu anlatan Duran Akpınar, bu yıl yine 3 yavrunun dünyaya geldiğini söyledi. Yavrulardan 2'sinin erkek oğlak, kuzuya benzeyenin ise dişi olduğunu anlatan Akpınar, daha önce böyle bir durumla karşılaşmadıklarını belirterek, yavrunun yetkililer tarafından incelenmesini talep etti.
'KAFA YAPISI KEÇİYE, TÜY VE KUYRUK YAPISI KUZUYA BENZİYOR'
Fotoğraf ve görüntüleri inceleyen uzman veteriner hekim Mustafa Tanır ise doğan yavrunun kafa yapısı olarak keçiye, tüy ve kuyruk yapısı olarak kuzuya benzediğini söyledi. Türkiye'de şu ana kadar benzer bir olayın kanıtlanamadığını belirten Tanır şöyle dedi:
"Geçmişte Mersin'de böyle bir olayla karşılaşıldı, ancak gerçekliği kanıtlanamadı. Bilimsel olarak baktığımızda Güney Amerika'da bu tip olguların literatüre geçtiğini okuduk. Ancak orda keçiden kuzu değil, koyundan keçi olduğu belirtiliyor. Keçi ve koyunun genetik yapılarının kromozom sayılarının birbirinden farklı olduğunu biliyoruz. Bildiğimiz kadarıyla böyle bir şeyin olması mümkün değil. Bu konuyla ilgili üniversitedeki hocalarımı da aradım. Onlar da böyle bir şeyin imkansız olduğunu söyledi. Ancak araştırmaya değer bir konu. Kuzudan, keçiden ve çiftleşmiş olabileceği koçtan kan örneği alınıp incelenerek daha bilimsel verilere ulaşabiliriz."
DHA