"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kültepe Tabletleri, UNESCO Dünya Belleği'ne kabul edildi

16 Ekim 2015, Cuma 12:49
Kayseri'deki Kültepe kazılarında gün ışığına çıkarılan ve çivi yazısıyla Asurca yazılan Kültepe Tabletleri, UNESCO Dünya Belleği'ne kabul edildi.

Birleşik Arap Emirlikler'nin başkenti Abu Dabi’de gerçekleştirilen üç günlük UNESCO Dünya Belleği Programı Uluslararası Danışma Komitesi toplantısının ardından, 47 yeni miras daha listeye kaydedildi. 14 üyeli komite, 40 ülke tarafından önerilen toplamda 88 yeni dökümanter mirası inceledi ve 47 mirasın Dünya Belleği Kütüğü’ne girmesini onayladı. Kayseri Müzesi tarafından korunan ‘Kültepe Tabletleri’nin de kütüğe kaydedilmesiyle birlikte, Boğaziçi Üniversitesi Gözlem ve Deprem Araştırma Enstitüsü Kandilli Rasathanesi El Yazmaları, Boğazköy Hitit Tabletleri, İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi İbn-i Sina Yazmaları Koleksiyonu ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nin ardından, Türkiye’nin toplam 5 mirası, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almayı başardı. 

Konuyla ilgili Kayseri Müze Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya, Vali Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu katıldı. Ortaya çıkan tabletlerin hem tarih hem de kültür turizmi açısından büyük önem taşıdığını belirten Vali Düzgün, “Kültepe tabletleri olarak isimlendirilen ve o dönemin sosyal, ekonomik yaşantısına ilişkin bize fikir veren bu yazılı eserler için Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu hocamızın da girişimiyle, UNESCO’nun Dünya Belleği listesine girmesi için müracaatta bulunmuştuk. Geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda da, Türkiye’den UNESCO Dünya Belleği listesine, Kültepe tabletlerinin girmesi değer bulundu. Bu vesileyle, özellikle tarihe ilgi duyan insanların ilgisi Kayseri’ye yönelmiş olacak. Bu tabletlerin ortaya çıktığı Kültepe Örenyeri’nin ziyaretçi sayısının artmasını ve bu tabletlerin sergilendiği Kayseri Müzesi’nin ziyaretçi sayısının artmasını hedefliyoruz” dedi.

Anadolu coğrafyasının kodlarının bu tabletlerde olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de, eserlerin listeye girmesinde emeği olan herkese teşekkür ettiğini dile getirdi.

Anadolu tarihinin başlangıcının Kayseri olduğunu savunan Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ise, şunları söyledi: 

"Kayseri, Anadolu tarihini başlatan yazılı belgelere sahip. Anadolu insanı ilk kez Kültepe’de, Kayseri’de okuma yazmayı öğrendi. Anadolu tarihinin başlangıcı Kayseri ve biz bunları, yapılan kazılarda ortaya çıkardık. UNESCO listesinde girmesindeki en önemli neden, bunların herhangi bir şekilde kraliyet veya sarayın arşivi olmaması. Bunlar, bugün Kayseri’deki gibi özel tüccarların arşivleri. Bugün bir ticari firmanın muhasebe bürosunda ya da arşivinde ne buluyorsanız, bizim Kültepe’deki tüccar evleri de, aynı şekilde o arşivlerle dolu."

DHA

Okunma Sayısı: 2167
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı