"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kendisi gibi görme engelliler için 20 yıldır Kur'an-ı Kerim basıyor

19 Ekim 2015, Pazartesi 11:53
Görme engelli Adil Altınkaya, yaklaşık 20 yıldır Braille alfabesi ile Kur'an-ı Kerim basıyor ve görme engellilere eğitim veriyor.

Görme engelli Adil Altınkaya, yaklaşık 20 yıldır kendisi gibi görme engelliler için Braille alfabesi ile Kur'an-ı Kerim basıyor.

Altınkaya, yaptığı açıklamada, Gaziantep Körler Okulu'nda aldığı eğitimin ardından Ankara'da Yükseliş Koleji'nde burslu okuduğunu, 1980'de Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dilbilimi Bölümü'nden mezun olduğunu anlattı. 

Fakülte sonrasında kulluk muhasebesi yaparken kendisi gibi görme engelliler için yararlı bir iş geliştirmeye karar verdiğini kaydeden Altınkaya, Kur'an-ı Kerim basım sürecine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Düşündük insan olarak. Allah, 'Kulum benim için ne yaptın?' diye sorduğunda 'Allah'ım üniversite bitirdim, iş buldum.' Bunların hepsi dünyalık. Böyle düşününce şoke olduk. Görme engelli olsak da Allah'a nasıl hesap vereceğimizi düşündük. 'Mademki bu parmaklarımızla dünya işlerini yapıyoruz, Kur'an-ı Kerim'i neden yapmıyoruz?' dedik. O zamanlarda Suudi Arabistan'da böyle işlerin yapıldığını duyardık. Öyle bir iç muhasebe bizi bu işlere yöneltti. 1980'lerde tamamen elle çalışan bir makine getirttik. Ama bunu kullanamadık. Antalya'da çalışmaya başladık ama sadece birkaç cüz basabildik. 1990'da memuriyetim devam ederken bu işe başladım. Bu işe niyetlendikten 15 yıl sonra 1995'te ilk kabarık yazıcıyı aldık ve Kur'an-ı Kerim'i bastık. Geçenlerde hesapladık, 3 bine yakın Kur'an basmışız."

"Ağırlık noktamız dini eserler"

Antalya'da oturduğunu, basım için yılda 2-3 ay İstanbul'a geldiğini kaydeden Altınkaya, ağırlık noktalarını dini eserlerin oluşturduğunu söyledi. 

Basılacak eserin bilgisayar ortamında bulunması gerektiğini ifade eden Altınkaya, "Gelen bir eserin tarayıcı denilen alete yüklenmesi lazım. Onun kabartmaya göre mizanpajını yapıyoruz. Bir satıra en fazla 40-42 harf koyabiliyorum. Bir sayfaya da 26 satır sığdırıyoruz. Bunları, bilgisayardan yazıcıya gönderiyorum. Saatte 750-800 sayfa kadar basım işlemi yapabiliyoruz. Burada sürekli forma kullanıyoruz, daha sonra ebatlama işlemine tabi tutuyoruz. Son olarak da ciltleme işlemi yapıyoruz" diye konuştu. 

Bir Kur'an-ı Kerim 6 cilde sığdırılabiliyor

Adil Altınkaya, basım işlemini kalın kağıda yaptıklarını belirterek, bu nedenle basılan Kur'an-ı Kerimlerin fazla yer tuttuğunu söyledi. Altınkaya, bir Kur'an-ı Kerim'in 6 cilt olduğunu, bunu da takım olarak adlandırdıklarını kaydetti.

AA

Okunma Sayısı: 1422
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı