Kars'ın Kağızman ilçesinde yetiştirilen, aromasının yanı sıra şekliyle dikkati çeken uzun elma yoğun talep görüyor.
Türkiye'de sadece Kağızman ilçesinde bin 300 rakımda yetiştirildiği belirtilen ve şekli nedeniyle uzun elma olarak adlandırılan ürünün, Türkiye pazarına yaygın olarak açılması amacıyla Kağızman Kaymakamlığınca Türk Patent Enstitüsüne coğrafi işaret tescili için müracaatta bulunuldu.
Ürünün, tescillenmesi sonrası Kağızmanlıların kuracağı kooperatifler aracılığıyla pazarlanması hedefleniyor.
Şu sıralar ilçede hasadı yapılıp satışa sunulan uzun elmaya tüketiciler yoğun ilgi gösteriyor. Üreticiler de talebi karşılamak için kargo ve şehirler arası otobüslerle elmaları müşterilerine ulaştırılmaya çalışıyor.
Uzun elma yetiştiricisi Nevzat Örsçelik, uzun elmanın Kağızman'a özgü olduğunu belirterek, "Uzun elma bu ilçe dışında hiçbir tarafta yetişmiyor. Bazı il ve ilçelere fide götürüp yetiştirmeye çalıştılar, ama görünümü ve boyu aynı olmasına rağmen tadı tutmadı. İçi yıldızlı elma olarak da bilinen meyveyi pazarlama konusunda biz üreticiler olarak ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Eğer tescil alınırsa bizler de pazarlama çalışmasına başlayacağız." dedi.
Elma satıcısı Sait Küçük de "Kağızman dışında yetişmeyen uzun elma, ilçeye özgü tadı ve kokusu olan ender bir lezzet. Uzun elmayı bilen vatandaşlar talepte bulunuyorlar kargoyla, otobüslerle gönderiyoruz. Yoğun bir talep olduğunu söyleyebiliriz. İnşallah pazarlarda da yerini alır." diye konuştu.
Küçük, elma ağacının bir kavak boyu kadar uzadığını, meyve verince dallarının aşağı sarktığını ve meyvelerinin 12 santimetre uzunluğunda 6 santimetre eninde olduğunu söyledi.
Ziraat Mühendisi Taner Gökdağı ise Kağızman ve Iğdır'ın mikroklimal iklime sahip olduğunu belirterek, "Uzun elma, yaz yağışı ve mikroklima özelliğinin birleşmesi ve toprakları verimli olması sebebiyle sadece Kağızman civarında yetişen bir elma türü. Başka yerlere fidesi götürülüp yetiştirmek istedi ancak aynı ebadı ve aromayı vermediği tespit edildi." dedi.
AA