"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Görme engelliler makine sayesinde kitap okuyabiliyor

29 Mayıs 2015, Cuma 14:00
Kilis İl Halk Kütüphanesinde "Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz Projesi" çerçevesinde kurulan ekran büyütme, kitap okuma makinesi ve masaüstü büyüteç sistemi sayesinde görme engelliler bilgiye daha hızlı ulaşabiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen ''Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz (BİLED) Projesi'' kapsamında engelliler artık bilgiye daha kolay erişebiliyor.

Sistem sayesinde görme oranı düşük olanların kitap ve benzeri dokümanları masaüstü büyüteç cihazı yardımıyla istedikleri boyuta getirerek rahatça okumalarına olanak sunuluyor.

Görme engelliler için kurulan Kamera sistemiyle de fotoğrafı çekilen doküman, okuma programı sayesinde sesli olarak engelli bireylere ulaştırılıyor. Böylece görme engelliler istedikleri bilgiye daha rahat ve daha kolay şekilde erişiyor.

Kilis İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hüseyin Kara, hayata geçirilen sistemin engelliler için çok faydalı olduğunu söyledi.

Günde 10 görme engellinin projeden faydalanabildiğini dile getiren Kara, "Kütüphanemize gelen görme engelliler kimseye ihtiyaç duymadan istediği bilgiye ulaşabiliyor" dedi.

"Kitap okuma makinesi'

Kütüphanede kurulan sistem hakkında bilgi veren Kara, şunları kaydetti:

''Mesela bir kitabı okuma makinesinin altına koyduğunuz zaman makine o kitabı hafızasına alıp Türkçe seslendiriyor. İstenilirse İngilizce de dinlenebiliyor. Böylelikle görme engelli vatandaşımız kitabı dinleyerek okumuş oluyor. Görme oranı düşük engelliler için de ekran büyütme makinesi bulunuyor. Bu makinede bir yazı 700 katına kadar büyütülebiliyor. Sistem sayesinde görme engelli vatandaşımız normal birey gibi aynı bilgiye erişebiliyor."

Kilis Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Baştürk de BİLED Projesi sayesinde görme engellilerin bilgiye daha kolay ve hızlı şekilde erişeceğini ifade etti.

Uygulamayı "çağ atlama" olarak nitelendiren Baştürk, "Görme engelli vatandaşlarımız öğrenmek veya araştırmak istediği bir konu için kütüphaneye gelerek cihazlar sayesinde istediği bilgiye ulaşabiliyor. Bundan daha güzel bir şey var mı? Ben de derneğe gelen görme engellileri bu imkandan faydalanabilmeleri için kütüphaneye yönlendiriyorum" diye konuştu.

''Görmeyen bir insan için bu sistem çok güzel"

Görme engelli Mahmut Açıkel ise Fen Lisesi'nde memur olarak görev yaptığını, aynı zamanda Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hazırlık sınıfında okuduğunu söyledi.

Açıkel, ''Sistemle görme engelli bir kişi, kimseye ihtiyacı olmadan istediği bilgiye erişebiliyor. Görmeyen bir insan için bu sistem çok güzel. İstediğin bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyorsun. Geç kalınmış ama yine de faydalı bir sistem" dedi.

Emeği geçenlere teşekkür eden Açıkel, Kilis'te hayata geçirilen sistemin yaygınlaşması temennisinde bulundu.

AA

Okunma Sayısı: 2242
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı