"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Ergenekon' davası temyiz duruşması

12 Ekim 2015, Pazartesi 13:51
"Ergenekon" davasının temyiz duruşmasında dördüncü gün, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun savunmasıyla başladı.

Ergenekon davasının temyiz duruşması, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde devam ediyor. Duruşmaya, emekli Orgeneraller Hurşit Tolon, Nusret Taşdeler, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Kemal Kerinçsiz, Fatih Hilmioğlu ve Hikmet Çiçek'in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı. 

Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Hilmioğlu, terör örgütlerinin faaliyetleri dururken, kendilerinin "hayali terör örgütü" kurmakla suçlandıklarını söyledi. 

Ergenekon davasıyla ilgili fezlekeyi hazırlayan emniyet mensuplarının, iddianameyi hazırlayan savcıların ve kararı veren hakimlerin şu an yargılandığını, bazılarının arandığını, kiminin yurtdışına kaçtığını ifade eden Hilmioğlu, "Sahte delil, yalancı tanıklar ve iftiralarla tutuklu kalmamıza neden olan sözde emniyet mensupları, savcılar, hakimler yargılanıyor ama biz hala yargılanmaya devam ediyoruz. Bu nasıl bir hukuk sistemidir" dedi. 

Hilmioğlu, 7 yıl süren yargılama boyunca savunma haklarının kısıtlandığını, yaşam haklarının ihlal edildiğini savunarak, yargılamada cinsel tacizcilerin, teröristlerin tanık olarak dinlendiğini ifade etti.

"Kan kusturan bir hukuk sistemimiz var"

Bu süreçte hastalanan insanların gerekli tedavileri görmesinin engellendiğini ileri süren Hilmioğlu, "Silivri, sağlık kuruluşu olarak ilk ve son duraktı. Bunun sonucu bazı sanıkların hastalıkları ilerleyerek geri dönülemez duruma gelindi. Sanıklardan birisi benim de bulunduğum duruşmada kan kustu. Kan kusturan bir hukuk sistemimiz var demek ki" diye konuştu.

Yargılandığı süreçte hastalığı nedeniyle bulunduğu çeşitli hastanelerde meslektaşlarının nasıl korktuklarını gördüğünü ifade eden Hilmioğlu, bu baskı ortamında bir hekimin mesleğini özgür şekilde yapmasının imkansız olduğunu, görevini yapanların ise tutuklandığını anlattı.

Fatih Hilmioğlu, süreçte, birçok kişinin hastalandığını, hayatını kaybedenler olduğunu hatırlatarak, "Süreç devam etseydi daha pek kişinin hayatını kaybedeceğini bir hekim olarak söyleyebilirim. Yaşam hakkı göz ardı edildi, adeta öldüresiye yargılama yapıldı. Sanıkların ölmelerini sağlamayı amaçlayan bir savcılık makamı vardı. Silivri'de kendimi bir Nazi mahkemesinde, Nazi subaylarının esaretinde hissettim" ifadelerini kullandı.

"İnsanlığımdan utandım..."

Silivri duruşmalarının video kayıtlarının incelenmesini isteyen Hilmioğlu, "Yaşadıklarım şu gerçeği göstermiştir, bu hukuk sistemi insanları öldürüyor. İnsanları öldüren hukuk sisteminden adalet çıkmaz. İnsan yaşamı biz hekimler için bu kadar önemliyken Silivri'de insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu gördüğümde insanlığımdan utandım. Bu davaların en azından ülkemizdeki hukuk sisteminde insan yaşamını en temel hak olarak kabul eden köklü değişimlere yol açmasını dilerim" değerlendirmesinde bulundu.

Hakkındaki iddialara tek tek yanıt vermek istediğini dile getiren eski Rektör Fatih Hilmioğlu, Üniversite Senatosu'ndan, "laiklikle ilgili" karar aldıkları için "hükümeti devirmekle suçlandıklarını" söyledi. 

Hilmioğlu, o dönemde laikle ilgili kaygıların sık sık dile getirildiğini anımsatarak, "Anayasa Mahkemesi, o zaman 'hükümetteki partinin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğuna' karar vermiştir. O zaman, bu kapatma davasını açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri de Ergenekon terör örgütü kapsamında, hükümeti devirmeye teşebbüs mü etmişlerdir" diye sordu. 

"Şener Eruygur'a ziyaret"

Emekli Orgeneral Şener Eruygur'u ziyaretine ilişkin suçlamaları yanıtlayan Hilmioğlu, ziyaretin nedeninin YÖK yasa tasarısı olduğunu belirtti. 

Bu kapsamda hükümet ve askerler ile rektörler ve askerler arasında çok sayıda görüşme olduğunu dile getiren Hilmioğlu, o dönem Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Genelkurmay Başkanıyla bu konuda en az iki görüşme yaptığını, hükümetin Genelkurmay Başkanlığından görüş istediğini, tasarının iki kez Milli Güvenlik Kurulunda görüşüldüğünü kaydetti.

Hilmioğlu, Genelkurmay Başkanlığının bu konuda resmi açıklamalar yaptığını da belirterek, hükümetin bu konuda TSK'yı muhatap gördüğünü, görüşmelerin bu kapsamda yapıldığını ifade etti.

YÖK Başkanı ve rektörlerin çeşitli gruplar halinde askeri makamlarla bu konuda en az 25 görüşme yaptığını anlatan Hilmioğlu, bu görüşmelerin suç teşkil etmesi halinde diğer isimlerle ilgili de işlem yapılması gerektiğini ancak yapılmadığını dile getirdi.

Hilmioğlu, bir demecinde, "AKP'nin iktidardan indirileceğini" söylediğinin öne sürüldüğünü de belirterek, iddia edilen ses kaydının çözümünün yapıldığını, iddiaların gerçeği yansıtmadığının ortaya çıktığını aktardı. 

İnönü Ünversitesi'nde "Ergenekon terör örgütü" doğrultusunda kadrolaştığının da savunulduğunu ifade eden Hilmioğlu, bilimsel düzeyi yüksek insanları üniversiteye kazandırdığını, üniversitenin bilimsel araştırmalarda ODTÜ'den sonra ikinci sıraya yükseldiğini, karaciğer naklinde Avrupa birincisi, dünya ikincisi olduğunu anlattı.

Hilmioğlu'nun savunmasını tamamlamasının ardından Yargıtay 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil, Hilmioğlu'na savunma şekli nedeniyle teşekkür etti. Yeşil, "Davanın geneli hakkında savunma yaptıktan sonra özellikle bireysel olarak size yönelik suçlamalarla ilgili 'hangi olaydan dolayı suçlama yapılıyor, deliller nelerdir, hangi yollarla elde edilmiştir' diye bu şekilde açıklama yaparsanız temyiz incelemesi daha kolay olur" dedi.

Başkan Yeşil, Ankara'daki terör saldırısından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, ölenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.

Duruşmaya, verilen öğle arasından sonra Hilmioğlu'nun avukatı Mehmet Sever'in savunmasıyla devam edilecek.

AA

Okunma Sayısı: 1720
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı