ISPARTA Belediye Başkanı MHP’li Yusuf Ziya Günaydın, zirai ilaçlama ve çevresel atıklar nedeniyle Eğirdir Gölü’ndeki arsenik miktarının artması nedeniyle, yakında içme suyu kaynağı olarak kullanılamaz hale geleceğini söyledi.
Göller Bölgesi’nin en büyük doğal zenginlikleri arasında yer alan Eğirdir Gölü, Isparta’nın da en önemli içme suyu kaynakları başında geliyor. Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, aynı zamanda çevresindeki tarım alanlarının sulama ihtiyacını da karşılayan Eğirdir Gölü’nün, içme suyu özelliğini yavaş yavaş yitirdiğini açıkladı. Gölün 20 yıl öncesiyle şimdiki halinin kıyaslanamaz düzeyde olduğunu aktaran Başkan Günaydın, "Eğirdir suyu yavaş yavaş içilemez düzeye yaklaştı. Çevresindeki zirai olaylardan, atık faktörü ve tarım arazilerinin ilaçlamaları sonrasında 20 yıl önceki değerlerle şimdiki değerler arasında büyük fark var" dedi.
’DEHŞETLE DUYURUYORUM’
Isparta Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nün her yıl çeşitli tarihlerde göl suyundan numuneler alarak inceleme yaptığını kaydeden Başkan Günaydın, "Suyun içerisindeki arsenik miktarı litrede 8.15 mikrogram olmuş. Bu çok tehlikeli. Bu oran 10’a ulaştığı zaman yasak ilan edilmesi gerekiyor. 20 yıl önce sıfırdan başlayıp bu seviyeye geldiğine göre tehlikeli son kaçınılmaz olacaktır. Bunu dehşetle duyuruyorum. Eğirdir suyu birkaç sene içinde kullanılmaz hale gelecek" diye konuştu.
’BİRÇOK ATIK KARIŞIYOR’
Eğirdir Gölü’nün çevresinde kurulu elma bahçelerinden kaynaklanan zirai ilaç kalıntılarının yanında, çevresel ve evsel atıklardan kaynaklı kirlendiğini vurgulayan Başkan Günaydın, göldeki tehlikeli ilerlemenin durdurulması gerektiğine işaret etti. Gölle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca tedbir alınması gerektiğini kaydeden Başkan Günaydın, şöyle konuştu:
"Dünyanın en güzel göllerinden birine sahibiz ama bunun için hiçbir çaba harcamıyoruz, inanabiliyor musunuz? Orada 134 balıkçı teknesi var. ’Onlar kirletiyorlardır burayı’ diyorlar. Halbuki oraya birçok atık karışıyor. Onlar kirletmiyormuş da balıkçılar kirletiyormuş gibi lanse ediliyor. Bakanlık bu kadar eksik bilgiye sahip. Zirai ilaçlama, evsel atıklar kirletiyor burayı. Sudaki arsenik miktarı litrede 10 mikrograma ulaştığı zaman en tehlikelisi bu. Valimize de buradan çalışma başlatması için sesleniyorum."
Başkan Yusuf Ziya Günaydın, kentin içme suyu ihtiyacının karşılanabilmesi için de bir an önce Darıderesi 2 ve Darıderesi 3 projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkati çekti.
ÜST LİMİT 10 MİKROGRAM
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Diler, Dünya Sağlık ile Gıda ve Tarım Örgütleri’nin verileri doğrultusunda sudaki arsenik limit değerinin litrede 10 mikrogram olduğunu belirtti. Prof. Dr. İbrahim Diler, "Bu değer içme suyu töleransında maksimum sınır değerdir. Bu değerin altındaki tüm veriler içme suyu açısından içilebilir anlamı taşır. Bu değer ve üzeri sular ise içilemez" dedi.
EĞİRDİR’İN SUYU SADECE ISPARTA’YA
Isparta kent merkezinde 200 binin üzerindeki nüfusun içme suyu ihtiyacı Eğirdir Gölü ile Darıderesi 1 Göleti’nden sağlanıyor. Arıtma sistemi yalnızca Isparta Belediyesi’nde olduğu için başta Eğirdir İlçesi olmak üzere, bölgedeki yerleşim yerlerinin su ihtiyacı başka kaynaklardan sağlanıyor.
Haber Merkezi