"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Afet sonrası toplanma yerleri bilinmiyor

04 Mayıs 2015, Pazartesi 14:58
Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi öğretim görevlileri Dr. Pervin Ersoy ve Dr. Gülmüş Börühan, İzmir'deki afet toplanma yerlerini birçok kişinin bilmediğini söyledi.

Yaptıkları açıklamada, “Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)’nın tüm illerde toplanma yerleri, alternatif yollar gibi konularda yeni çalışmalar yaptığını biliyoruz. Bu yeniden yapılandırma süreci nedeniyle valilik ve diğer kurumların internet sitelerinde de toplanma yerleri, çadır alanları gibi konularda ise herhangi bir bilgi bulunmuyor ancak çalışmalar bir an önce tamamlanıp halkı bilinçlendirmek için harekete geçilmeli.” dediler.

'AFET LOJİSTİĞİNİN ÖNEMİ NEPAL’DE BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI'

Afet lojistiğinde temel amacın insan hayatının kurtarılması olduğunu belirten Ersoy ve Börühan, bu konuya önem verilmediği zaman nelerin olacağının, Nepal’deki acı tecrübeyle görüldüğünü ifade etti: “Ülke, afet planlarını hala 1982’de oluşturdukları Doğal Afet Kurtarma Eylem Planı’na göre yürütüyor. Nepal depremi lojistik yetersizlikler açıdan incelendiğinde, plansız kentleşme ve havaalanı ile karayolların durumu, insani yardım lojistiğinin önündeki en büyük engel. Afet lojistiğinin olmazsa olmazı afet öncesi, afet anı ve afet sonrası süreçlerin etkin bir şekilde planlamasıdır, yoksa Nepal’de olduğu gibi kaos olur ve felaketin boyutu artar.”

'AFETLER İÇİN 22 LOJİSTİK DEPOSU YAPILDI'

AFAD’ın, ülke genelinde riskli bölgeleri dikkate alarak lojistik depolarını planladığını kaydeden Dr. Ersoy ve Dr. Börühan, "AFAD, TOKİ ile işbirliği yaparak 27 lojistik merkezi inşa etmeyi planladı. Bugüne kadar Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kırıkkale, Manisa, Muğla, Muş, Samsun, Sivas ve İstanbul’a en yakın Tekirdağ, Yalova ve Düzce depoları ile birlikte toplam 22 afet lojistik deposunu kurarak iki ay önce hizmete açtı." dedi.

'İZMİR’DE HAVAALANLARINA YAKIN YENİ DEPOLAR YAPILMALI'

Yalnızca İstanbul için değil, bu konunun bütün iller için aynı önem ve hassasiyete sahip olduğunu vurgulayan Pervin Ersoy ve Gülmüş Börühan, “AFAD, trafik yoğunluğunu dikkate alarak ve şehirle ilgili sorunları çözmek amacıyla bölgesel afet deposunu, İzmir’e yaklaşık 25 dakika uzaklıktaki Manisa’da kurdu. Bu depolarda son teknoloji kullanıldı. Tüm konteynerler tek bir merkezden takip edilebiliyor, online kameralarla izlenebiliyor. Bu sistem sayesinde AFAD, afet esnasında Türkiye genelindeki stok verilerine anında ulaşabiliyor. Ayrıca Türkiye genelinde 33 deposu bulunan Kızılay’ın da Şirinyer’de, 17 bin 250 kişiye günlük hizmet verebilecek kapasitede deposu bulunuyor. Bunların hepsi güzel gelişmeler ancak İstanbul’da planlandığı gibi İzmir’de de olası bir afet sonrasında yardımların daha hızlı ulaştırılabilmesi için havaalanlarına yakın, yeni afet lojistik depolarının kurulması iyi olacaktır.” dedi.

İLK TOPLANMA YERLERİ

AFAD ve Kızılay’ın çalışmalarının yanısıra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu afet koordinasyon merkezi, coğrafi bilgi sistemi ve iletişim altyapısının çok yerinde ve önemli olduğunu ancak halkta yeterli bilinç oluşmadığını belirten Ersoy ve Börühan, şunları kaydetti: “Örneğin İzmir Valiliği’nin açıklamalarına göre kentte 216 afet sonrası ilk toplanma yeri, 38 çadır kent alanı belirlenmiş. İlk toplanma yerlerinin yaklaşık 2 milyon 400 bin kişiye, çadır kent alanlarının ise 39 bin kişiye hizmet vermesi planlanmış, bilinirliği için de levhalar koyulmuş ancak İzmir için belirlenen afet sonrası toplanma alanları hakkında pek çok kişinin bilgisi dahi yok.”

Okunma Sayısı: 1503
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı