Ramazan orucunun kazâsı ne demektir? Hükmü nedir?
Ramazan orucunun kazâsı, Ramazan ayında tutulmayan her bir oruç günü için Ramazandan sonra oruç tutmak demektir.
Ramazan ayında ister özürlü, ister özürsüz bir gün veya daha fazla oruç tutmayanların, tutmadıkları gün sayısı kadar oruçlarını Ramazandan sonra bire bir kazâ etmeleri farzdır.
Ramazan orucunun kazâsı ne zaman ve nasıl yapılır?
Ramazan orucunun kazâsı bayram günleri dışında her gün yapılabilir. Kazâ orucunun şartları, vacipleri, sünnetleri, mekruhları ve kaza orucunu bozan hususlar tıpkı Ramazan orucunda olduğu gibidir.
Kazâ orucu için, Ramazan orucunda olduğu gibi, sahurda veya bir şey yiyip içmemek şartıyla en geç kaba kuşluğa kadar niyet edilir. Niyet, “Niyet ettim Allah rızası için gününde tutamadığım en son Ramazan orucunun kazâsını yapmaya.” diye yapılır. Niyet dil ile yapılabileceği gibi, kalp ile de yapılır. Niyet için esas olan, o gün kazâ orucu tutmaya karar vermektir.
DUÂ
Ey Feyyaz-ı Rahim! Kur’ân’ı okumayı, anlamayı, amel etmeyi, tefeyyüz etmeyi nasip et! Kur’ân’dan hissemizi ziyade eyle! Kur’ân’ı bize dünyada okunan ve amel edilen rehber, kabirde sevimli arkadaş, kıyamette şefaatçi, sıratta nur ve kılavuz, cehenneme karşı perde, cennette ebedi dost eyle! Âmin!