SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak, yeni anayasa çalışmaları için Meclis'te komisyon oluşturulduğunu belirterek, “Buradan ilan ediyorum. Bunlar, emin olun anayasa yapamaz. Bu milletin birlik bütünlüğünü sağlayacak bir metin ortaya çıkaramazlar. Emin olun, dört parti biraraya gelip bir masanın etrafında çorba bile içemezler.” dedi.
Kamalak, genel merkez binasında düzenlenen, il başkanları ve il müfettişleri toplantısında açıklamalarda bulundu. Anayasa yapım sürecine değinerek, bu alanda en önemli çalışmanın SP’den geleceğini iddia etti. Bunun için ekibi kurduklarını söyleyen Genel Başkan Kamalak, “İktidarın asıl amacı anayasa yapmak değil, bu terör olayları münasebetiyle gündemi saptırmaktır. Ne diyor iktidar partisi? Başkanlık sistemi. Anayasa yapım sürecinden beklediği şey, başkanlık sistemi. Ana muhalefet partisi, ‘Başkanlık sistemine hayır.’ diyor. Zaten bu durumda, bu çalışmaların nasıl sonuçlanacağı baştan belli demektir. Perşembenin gelişi, çarşambadan bellidir. İktidarı ve ana muhalefet partisini bir kenara koyduğumuzda, geriye HDP ve MHP kalıyor. Bunların biraraya gelip de diyalog içinde olmaları, bir masaya oturup çay içmeleri mümkün mü? Hayır. Temenni ederiz, gerçekten milletin derdine deva olacak bir anayasa yapılsın.” diye konuştu.
'HALİFELİK Mİ, PADİŞAHLIK MI, SULTANLIK MI?'
Başkanlık sistemine prensip olarak karşı olmadıklarını belirten Mustafa Kamalak, "Ama nasıl bir başkanlık sistemi? Bu zamana kadar, nasıl bir başkanlık sistemi istedikleri konusunda ortaya net bir şey koymamışlardı. Dün elimize bir kitapçık geçti. Orada başkanlık sisteminin meziyetlerinden, parlamenter sisteminse sakıncalarından bahsediliyor. Özü, Türk tipi başkanlık sistemi. İslamiyet’ten önceki Türk tipi mi, İslamiyet’ten sonraki Türk tipi mi? İslamiyet’ten önce kağan, hakan, han vardı. 'İslamiyet’ten sonra' derler diye tahmin ediyoruz. Halifelik mi, padişahlık mı, sultanlık mı? Ülkeyi yönetecek olan bir sistemi gizli mi tutuyorsunu? Açıklayın tartışalım. Osmanlı değil, cumhuriyet dönemi diyorsanız onu ele alalım. Kemalizm modeli mi, şeflik dönemi mi? 27 Mayıs’tan sonraki gibi Cemalizm dönemi mi, yoksa 12 Eylül’den sonraki Kenanizm tip başkanlık sistemi mi, masaya yatırmamız lazım.” dedi.