"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demirtaş, hükümet ile İmralı arasındaki10 maddeyi açıkladı

26 Şubat 2015, Perşembe 08:42
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin hükümet ile İmralı arasındaki görüşmelerin kilit noktasını oluşturan taslak metindeki 10 maddeyi açıkladı.

Demirtaş, "Kamuoyuna, 'Hükümet ve HDP, temel 10 maddeyi müzakere etmek üzere anlaştık' diyeceğiz. Hükümet mensupları hala daha bu temel 10 maddeden söz etmiyor. Hükümet, 'Öcalan silah bırakma çağrısı yapsın' diyor başka da bir şey demiyor." dedi.

Demirtaş, CNN Türk'te Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı. 

Çözüm süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Demirtaş, “Son Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında aslında süreçte diyalog aşamasından, yani diyalog aşaması dediğimizde tarafların birbirini tanıma, anlama, güven oluşturma birbirinin fikirlerini ölçme konusundaki görüşme trafiği idi. Bu aşama bitmiş olacak ve artık karşılıklı müzakere aşamasına geçilecekti. Buradan da kastedilen şey şudur: Bu çözüm sürecinde muhatap olan, taraf olan, katkı sunmak isteyen herkes kendi çözüm projesini hazırlayacak, bir gözlemci heyet huzurunda taraflar birbirine bu projelerini sunacak, anlatacaktı. Ve buradan ortak bir mutabakatla çözüm sürecinin nihai yol haritası çıkarılacaktı. Bu kamuoyuyla da açıkça paylaşılacaktı. İzleme heyeti de bütün bu tartışmalara tanıklık edecek, dışarıda olası provokasyonlara karşı tarafları uyaracaktı. Süreci rotasında tutmaya çalışacaktı.” diye konuştu.

“Bu konuda hükümetle anlamıştık.” diyen Demirtaş şöyle devam etti: “Maalesef bu konuda İmralı’da ciddi mesafeler kat edilemedi. En nihayetinde bir ay önce görüşmede, orada yapılan tartışmalar neticesinde hükümetle gelinen aşamanın tespiti ve kamuoyuna duyurulması konusunda ortak bir açıklama yapılabileceği, ortak bir deklarasyonla kamuoyuna bilgi sunulacağı konuşuldu. Doğrusu İmralı’ya giden heyetimiz bunu uygun gördü. Hükümet de bunu uygun gördü. Evet 'gelinen aşamayı birlikte halkımızla paylaşabiliriz' dendi. Kamuoyuyla paylaşmak üzere bir taslak metin hazırlandı. Süreçte tam olarak aşama nedir, durum nedir? Bu hazırlanan taslak metin aslında hükümet tarafından tümüyle kabul görmedi. Hükümet bu taslak metni kendi beklentileri doğrultusunda değiştirerek 'bu metni' açıklayalım noktasına getirdi."

Taslak metnin HDP heyeti tarafından hazırlandığını dile getiren Selahattin Demirtaş, “Hükümet bu taslağı biraz maniple ederek İmralı’da görüşmelerin ruhuna ters aslında orada tartışılmayan, uzlaşma sağlanmayan şekilde biraz da değiştirerek açıklamak istedi. Biz de bunun doğru olmadığını ifade ettik. Hükümet taslakta şunu öne çıkarıyordu: 'Öcalan PKK’ya silah bırakma çağrısı yapıyor; Mart’ta PKK bir kongre toplasın ve ben de PKK şimdiden silah bırakma çağrısı yapıyorum' gibi bir net cümleler içeren metine dönüştürmüştü. Biz de şunu söyledik: En nihayetinde müzakere sürecinin hedefinden biri budur fakat siz bu şekilde yaparsanız iradeyi yanıltmış olursunuz. Ve sonuç alamazsınız. Bu şekilde yapılacak olan bir çağrı kamuoyunda 'aman PKK silah bırakıyor ne güzel' gibi algı yaratır, gerçekleşmezse, karşılığı bulunmazsa kamuoyu hayal kırıklığına uğrar. Doğru olan şey şu an gelinen aşamayı tariflemek, özellikle müzakerelerin başlaması gerekliği...10 temel ilkede uzlaşma sağlanırsa bu çağrının yapılabileceğine dair bir mesajdır, orada tartışılan da budur. Biz bu şekilde yapalım hem kimseyi aldatmaya çalışarak bunu yapmayalım.” ifadelerini kullandı.

İŞTE TASLAK METİNDE BULUNAN 10 BAŞLIK:

1 - Demokratik siyasetin içeriği tartışılmalı.

2 - Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarını tartışmalıyız.

3 - Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri

4 - Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar

5 - Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları

6 - Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı...

7 - Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal güvenceleri neler olabilir?

8 - Kimlik tanımı, kavramına ilişkin eşit mekanizmaların geliştirilmesi

9 - Demokratik cumhuriyet, ortak vatan, milletin demokratik ölçülerle tanımlanması

10 - Bütün bu demokratik hamleleri içselleştirmeye yarayan yeni anayasa

Okunma Sayısı: 1334
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı