Toyota Auris 1.6 Elegant A/T...
MOTOR VE PERFORMANS
OTOMATİK vitesli test aracımızdaki 1.6 litrelik benzinli motor 6000 d/dk’da 124 hp güç üretiyordu. Manuel şanzımanda 6400d/dk’da 132 hp güç üreten Valvematic motorun yerine otomatik versiyonlu araçta gücü daha düşük olan VVTi motor kullanılmış. 5200 d/dk’da 157 Nm tork üreten motor 4 kademeli otomatik şanzımanla kombine edilmiş. 1310 kg ağırlığındaki Auris 0’dan 100 km/s hıza 11,9 saniyede çıkarken 80-120 km/s hızlanmasını 8,8 saniyede gerçekleştirebiliyor. Toyota Auris testimiz dahilinde ortalama 9,3 litre yakıt tüketti. Auris’in geniş koltukları orta sertlikteki amortisörleri biraraya gelince konfor yakalanmış diyorsunuz. Süspansiyonların ve yol sesinin kokpite ulaşması dezavantaj hanesine puan yazdırıyor. Özellikle yol sesini bu derece içeriye vermesi garip gelmedi değil. Zira bu sınıfta daha sessiz araçlar var. Direksiyon seistemi oldukça hassas ve en ufak hareketlere dahi tepki verebiliyor. Dolayısıyla ani manevra söz konusu olduğunda mükemmel ve kıvrak cevaplar veriyor. Kısacası, direksiyon sistemi Auris’i çok kolay bir şekilde kontrol altında tutmanızı sağlıyor. Zorlandığında dört lastiği üzerinde kayan test aracımızı, ESP’si hemen hizaya getiriyordu! Özetle Auris’in yol tutuşu oldukça iyi.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Motor: 1598 cc, sıralı 4 silindirli
Maksimum güç: 124HP-6000 d/d
Maksimum tork: 157 Nm-5200 d/d
Maksimum hız: 180 km/s
0-100 km/s hızlanma: 11.9 sn
Ağırlık: 1310 kg
Aktarma: Önden Çekişli
Şanzıman: 4 İleri Otomatik Şanzıman
Depo hacmi: 55 litre
Bagaj Hacmi: 354 lt
Yakıt tüketimi
Şehiriçi: 9.1 lt
Şehirdışı: 5.6 lt
Ortalama: 7.1 lt
Test sürüşü ortalama: 9.3 lt
Güvenli ve sportif
TOYOTA ülkemizde güvenilirliği en yüksek otomobil markalarından biri… Corolla’nın problem çıkartmamada vurduğu damga, Toyota’nın tercih edilme sebeplerinin başında yer alıyor. Tasarım olarak 2010’daki makyajdan sonra daha iddialı bir yere oturan Toyota Auris, otomatik vites opsiyonunu hem benzinli, hem de dizel versiyonlarda sunuyor. Rahat kullanımı, sportif yapısı ve problem çıkartmamasıyla müşterisini bekliyor. Toyota’nın 2007 yılında tanıttığı Auris, Corolla ile aynı platformu kullanıyor. E150 isimli bu platformun HB versiyonu Auris, sedan versiyonuna Corolla ismi verildi. Rekabetin en sıkı olduğu Kompakt HB sınıfında, yeni tasarımıyla ben de varım diyen Auris, 2010’da makyajlanan bu yüzüyle daha çekici hale geldi.
TASARIM VE İÇ MEKÂN
Geçen seneki makyajdan sonra, Auris’in yuvarlak hatları biraz daha köşeli ve agresif çizgilere bırakmıştı. Ön farların tasarımı tamponun iç kısmından çamurluğa doğru uzanıyor. Doğrusu önceki tasarıma göre daha modern ve çekici. Ön panjurla tek parça halinde olan tamponun tasarımında da ufak değişiklikler yapılmıştı yine. Stop grubunun renklerinin değiştirilmesi daha modern bir görünüm kazanmasına yardımcı olmuş. Hatırlanacağı üzere, çamurluktan elektrikle katlanabilen aynalara taşınan yan sinyallerde makyajın sonuçları arasında yerini almıştı.
İç mekân oldukça kullanışlı. Sürücü koltuğuna oturduğunuzda ilk göze çarpan ayrıntılardan biri alt kısmı düz olan direksiyon. Direksiyon simidindeki bu ayrıntı aracın iç kısmına sportif bir hava katıyor. Göstergelerin turuncu beyaz aydınlatması okunabilirlik noktasından problem teşkil etmiyor, ancak yol bilgisayarı kontrol butonunun km sıfırlamaya yarayan tuşlar gibi göstergelerin üzerinde olması biraz garip kaçmış. Orta konsola konumlandırılan vites topuzu güzel duruyor, ama alt tarafında kalan boşluk pratikliği olmayan bir alan meydana getiriyor. Klima kontrollerinin hemen üzerindeki navigasyon ekranı orta konsolun şıklığını arttırıyor. Bununla birlikte sistem geri manevralarda geri görüş ekranı olarak görev yapıyor. İç mekânda küçük eşyaları koyabilme sıkıntısı yaşanmıyor. Zira çift torpido gözü ve bir çok saklama gözü buna imkân vermiyor. Arka koltuk yolcularını rahat ettiren baş ve ayak mesafesine sahip olan Auris, bu özellik için bagaj hacminden fedakârlık yapıyor.