Adını efsanevî koca ayaklı ‘kar adam’dan alan Yeti, SUV kategorisinde kendine has bir yol açıyor, desek yanlış olmaz. Göze hoş gelen tasarımı, modern motoru, fonksiyonel iç mekân ve geniş tekerlekleri ile dikkatleri çekiyor. Japon üreticilerin açtığı SUV yolu, gün geçtikçe genişliyor. Her gün farklı firmaların yeni SUV üyeleri kadroya dahil oluyor.
Skoda’da kompakt SUV segmetinde “Yeti” ile varım diyor. Böylece 2011 yılında başlattığı atakla yakaladığı ivmeye Yeti ile katkıda bulunuyor. İlk konsepti 2005 yılında sergileyen Skoda Yeti, 2009 yılında seri üretim olarak sahneye dahil oldu.
DIŞTAN İÇE
Dış tasarımını ilk anda baktığınızda kübe benzetiyorsunuz. Ön kısımdaki dört far, yerden yüksek kaput, hava ızgarasının büyüklüğü gözden kaçmıyor. Radyatör ızgarasının alt köşesinde viraj farı ve sis farı olarak çalışan yuvarlak aydınlatmalar, geriye doğru düz akan tavan çizgisi, siyah renkli A, C ve D sütunları otomobilin tasarımını dinamik ve sportif hale getiren ayrıntılar arasında. Yanlara doğru yuvarlak hatlarla uzanan stop grubu arka kısımda düz çizgilerini koruyor. Tamponun alt kısmında yer alan farklı renkteki difüzör benzeri kısım Yeti’nin durağan bir görüntüye sahip olmasını engelleyen özelliklerinden biri olarak göze çarpıyor. Otomobilin iç mekânına yerleştiğimizde kalite hissi yüksekliği ve ergonomik tasarlanmış konsol dikkatleri hemen çekecektir. VW grubundan izler taşımasıyla dikkat çeken iç mekânda, konsola yerleştirilen müzik sistemi hem görsel, hem de fonksiyonel olarak başarılı. Direksiyon simidi üzerinden yol bilgisayarı ve müzik sistemini kullanabilmeniz mümkün. Saklama gözlerinin sayısı oldukça iyi ve iç mekânında işlevsellik özellikle tercih edilmiş izlenimi ediniyorsunuz. Yeti’nin oldukça rahat koltukları ve ferah bir ön görüş açısı mevcut. Oturma pozisyonunun yüksekte olması trafikte rahat olmanızı temin ediyor. Standart kullanımda 322 lt olan bagaj hacmi, 1665 lt’ye kadar çıkabiliyor.
PERFORMANS VE MOTOR GÜCÜ
Test aracımız, ilk defa bu otomobilde kullanılan 105 HP’lik 1.2 TSI motor. Test aracımızda 7 ileri DSG şanzımanla birlikte çok iyi bir ikili oluşturan 1.2 TSI motor, çekiş ve performans açısından herhangi bir zorlanma belirtisi göstermeden 1375 kg’lik Yeti’yi taşıyor. Ancak kalkış anlarındaki zorlanmayı bundan ayrı tutmak gerekiyor. 1500 d/d gibi düşük bir devirden 3500 d/d bandına kadar sabit olarak sunulan 175 Nm’lik maksimum tork sayesinde düşük devirlerde bile makul ara hızlanma değerleri söz konusu. 1.2 TSI motor, DSG şanzıman da kendini iyi gösteriyor. Çabuk ve sarsıntısız vites geçişleriyle konforunuzdan ödün vermenizi engelliyor. Direksiyon sertliği iyi olan Yeti, gerek normal kullanımda, gerekse agresif manevralarda yönlendirme emirlerinize çabuk verebiliyor. Temiz asfaltta yüksek konfor sunan süspansiyon sistemi, kısa-sert darbeler söz konusu olduğunda konforunda eksilme söz konusu oluyor. Önden çekişli olan Yeti ile zorlu araziye girme izni vermiyor. Ancak kır ve bayırda, patikalarda rahatça kullanma avantajı sağlıyor. Genel gürültü seviyesi düşük olan Yeti’de otobanda kabin içine biraz rüzgâr sesi alıyor. Virajlara hızlı geçiş esnasında arka kısmın kayma eğilimi mevcut ancak ESP ile bu durum engelleniyor.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Motor: 1197 cc, 4 silindir.
Max. güç: 105 HP @ 5000 d/d.
Max. tork: 175 Nm @ 1500-3500 d/d.
Max. hız: 173 km/s.
0-100 km/s: 12.0 sn.
Boyutlar: 4223 / 1793 / 1691 mm.
Boş ağırlık: 1375 kg.
Bagaj hacmi: 322 / 1665 lt.
Depo: 60 litre.
Tüketim (ş.içi, ş.dışı, ort.): 7.9 / 5.9 / 6.6 lt/100 km.
RECEP BOZDAĞ