Yalova'da bir girişimci tarafından Türk mutfağına kazandırılan ve tarifi sır gibi saklanan "Yalova sütlüsü" için Ramazan Bayramı öncesi yurtiçi ile bazı Arap ülkelerinden yoğun siparişler alınıyor.
Kentte 23 yıldır baklavacılıkla uğraşan Ömer Koyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu coğrafyanın ilk ve tek patentli tatlısı "Yalova sütlüsü"nün, hafif olması nedeniyle yaz aylarında daha çok tercih edildiğini söyledi.
Bu tatlıyı, uzun soluklu Ar-Ge çalışmalarının ardından 2006 yılından bu yana ürettiklerini belirten Koyuncu, 7 çeşidinden en çok tercih edilenlerin, tahinli, damla sakızlı ve klasik olduğunu dile getirdi.
Ramazan aylarında taleplere yetişemediklerini, şimdi de bayram siparişlerini karşılayabilmek için gece gündüz çalıştıklarını vurgulayan Koyuncu, şöyle devam etti:
"Yalova sütlüsü genelde İzmir, Antalya ve Ankara gibi illerden de çok talep ediliyor. Bu talepleri de karşılamaya çalışıyoruz. 'Yalova'nın tadı, Yalova'nın tatlısı' diyoruz. Tatlımız çok hafif ve doğal ürünlerden yapılıyor. Yalova sütlüsü özel bir hamurdan yapılıyor. Fırında kuyu kebap gibi en az iki saatte pişiyor. Şeker ve yağ oranı çok düşük. Her mevsimde, mevsimine göre bütün meyvelerle yenilebilen, yazın bilhassa soğuk tüketilen bir tatlı olduğu için yazlık meyvelerle daha çok tercih ediliyor. Diğer tatlılardan daha hafif olduğundan bayramlarda genelde bu tatlı tercih ediliyor. Bu da talebi artırıyor. Siparişleri yetiştirmek için 20 kişiyle haftanın 7 günü 24 saat çalışıyoruz."
Tatlının tarifini paylaşacaklar
Koyuncu, Yalova'da yoğun bir Arap nüfusun bulunduğunu ve onların ülkelerine gittiklerinde bu tatlıdan götürdüklerini anlattı.
Arapların bu tatlıyı çok sevdiğine dikkati çeken Koyuncu, "Genelde Ortadoğu'dan gelen Araplar ilgi gösteriyor. Özel olarak dondurduğumuz ve korunaklı kaplara koyduğumuz bu tatlıyı özellikle Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'e gönderiyoruz. Daha çok klasik ve tahinli tercih ediyorlar" ifadesini kullandı.
Bölgesel bir firma olduklarını bildiren Koyuncu, öncelikli hedeflerinin ulusal firma niteliği kazanıp Ar-Ge çalışmalarını sürdürerek yurtdışına ihracat yapmak olduğunu belirtti.
Ürün geliştirme çalışmalarının sürdüğü bilgisini veren Koyuncu, bunu tamamlayınca Yalova sütlüsünün tarifini vatandaşlarla paylaşabileceklerini bildirdi.
Ömer Koyuncu, sıcak ramazan günlerinde vatandaşların şuruplu tatlıya isteğinin azaldığını ifade etti.
Önceki senelerde dini bayramlarda şuruplu tatlılara ilginin daha fazla olduğuna değinen Koyuncu, "Şimdi havaların sıcak gitmesi, Yalova sütlüsünün hafif, serinletici ve rahatlatıcı bir etkiye sahip olması, buna ilgiyi artırdı. Yalova sütlüsü bu yörede üretilen kivi ve meşhur çilekle servis ediliyor. Yine Yalova'da doğal ortamda beslenen hayvanların sütünü kullanıyoruz. Yalova sütlüsü, şeker, yağ oranı düşük, soğuk ve mevsimsel meyvelerle tüketildiği için büyük ilgi görüyor" diye konuştu.
AA