Kırıkkale'nin Delice ilçesine bağlı Karalı ve Elmalı köyünü birbirine bağlayan arazi üzerinde yağışlar sonucu oluşan selde tarla yüzeyinin süpürülmesi sonucu yıllar öncesinden Roma Dönemi'ne ait mozaik kalıntıları ortaya çıktı.
Karalı ve Elmalı köyünün sınırları içinde bulunan mozaik kalıntılarını Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, İl Jandarma Komutanı Albay İsa Çakmak, Emniyet Müdürü Hasan Onar, Kültür ve Turizm Müdürü Yahya Er ile Ankara'dan gelen Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden Arkeolog Mustafa Metin inceledi.
Tarlada buğday ekili olduğu için tam olarak altında ne olduğunu bilemediklerini ifade eden Kırıkkale Valisi Haktankaçmaz, "Burası, köylülerimizin bir yıl önce çift sürerken buldukları yer. Çok değerli bir mozaik türü. Anlatılanlara göre buğday hasadı yapıldıktan sonra Ankara'dan gelen ekipler değerlendirip tam özellikleri nedir ortaya çıkacak. Roma dönemine ait ikinci yüzyılda zenginleşme ile birlikte Anadolunun köylerinde evlerinde mozaiklerle böyle sanat harikası yapımlar mevcutmuş" dedi.
20 metrekaresi tahrip edildi
Arkeolog Mustafa Metin ise, Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürlüğü Başkanlığı'nda bir kurtarma kazı çalışması yaptıklarını, kazıda yaklaşık 48 metre kare bir mozaik alan tespit edildiğini, bunun 20 metrekaresinin tahrip edildiğine dikkati çekti.
Metin, "Bu çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Daha sonra bu çalışmaları Ankara bölge Laboratuvarı uzmanları tarafından mozaikler sağlamlaştırılacak ve kaldırılarak Ankara'ya götürülecek. Diğer kırılmış parçalarla birlikte onarılarak sergiye çıkarmayı planlıyoruz. Buradaki mozaiklerin M.S. 2. yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Onarımdan sonra sergilenecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Müzeler Daire Başkanlığı tarafından yapılan incemeler sonunda Roma Dönemine ait olduğunu belirtilen kazı yapılan alanda 7.90 santim uzunluğunda 6.10 santim genişliğinde 48.19 metre kare mozaikli alan tespit edildi.
M.S. 1. -3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen bir villanın ziyafet salonuna ait olan mozaikte, dıştan içe doğru 5 sıra bordür ve ortada ana sahne yer alıyor. Bordürlerde geometrik giyoş motifi ve madalyon bezemelerinin işlendiği belirtildi.
Mozaik, kazı tamamlandıktan sonra Ankara Restorasyon ve Konserasyön Bölge Laboratuvar Müdürlüğü tarafından kaldırılarak Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi'ne götürülüp, gerekli onarım faaliyetlerinden sonra sergileneceği bildirildi.
DHA