"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Edebiyatçıların buluşma mekânı bu müze olacak

14 Kasım 2011, Pazartesi
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul’da bir edebiyat müze kütüphanesinin okur-yazar çevresine, yayın dünyasına yakın bir alanda ve tarihî doku içinde olmasını arzu ettiklerini ve Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesini hayata geçirdiklerini belirterek, ‘’İstiyoruz ki bir araştırmacı bu müze kütüphanede İstanbul ile ilgili çeşitli dillerden ne ararsa bulabilsin’’ dedi.

 Günay, Gülhane Parkı’nda yer alan Alay Köşkü’ndeki Ahmet Hamdi Tanpınar  Edebiyat Müze Kütüphanesinin açılışında, Bakanlık olarak kütüphanecilik alanında yeni adımlar atmaya çalıştıklarını, ‘’Müze kütüphane’’ konseptinin Türkiye’de yeni olduğunu, bundan önceki dönemlerde pek denenmediğini, küçük bazı örnekleri bulunduğunu söyledi. Bakanlık politikası olarak ilk kez müze kütüphane konseptini ele aldıklarını belirten Günay, ‘’Aralık ayında Ankara’da başladık ve Mehmet Âkif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesini açtık. Ardından Adana Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesini hizmete soktuk. Yaşar Kemal’in önerisiyle Karacaoğlan adına böyle bir çalışma yaptık. Diyarbakır’da Ahmed Arif’in ismiyle bir müze açtık. Diyarbakır’ın bütün edebiyat ve sanat insanlarını kapsayan bir müze kütüphane Ahmed Arif’in ismiyle açıldı. Dördüncü müzemizi bugün Ahmet Hamdi Tanpınar ismiyle açıyoruz’’ diye konuştu.

İstanbul ile ilgili bütün kaynaklar bulunabilecek
 Alay Köşkü’nün, görevine başladığında bakanların çalışması için restore ve tahsis edilen bir bina olduğunu, basının da kendisinin de bundan pek hoşlanmadığını dile getiren Günay, şöyle devam etti: ‘’Restorasyon konsepti, hızlı çalışma düzenine uygun değildi. Bir süre İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz bu binayı kullandı. İstanbul’da bir edebiyat müze kütüphanesinin okur yazar çevresine, yayın dünyasına yakın bir alanda ve tarihî doku içinde olmasını arzu etmiştik. Bu müzeyi hayata geçirdik. İstiyoruz ki bu müze kütüphanede, bir araştırmacı İstanbul ile ilgili çeşitli dillerden ne ararsa bulabilsin. Belki müze kütüphanesi sözünün altına, bir de ‘kıraathanesi’ dememiz gerekiyor. Çünkü İstanbul’daki okur yazarlarımız, şairlerimiz, edebiyatçılarımız için çalışma, buluşma mekânı olsun istiyoruz. Buna dönük de bazı düzenlemelerimiz var.’’ Çelik Gülersoy Kitaplığını bu müzeye taşıma düşüncesinde olduklarını ifade eden Günay, ‘’Yıldız Sarayı içinde çok uygun koşullarda olmayan, mahzene indirilmiş bulunan bir edebiyat müzesi var. Burayı beraberce değerlendirebiliriz. İstiyorum ki bu müze, İstanbul ile ilgili edebiyat araştırmalarının merkezi haline gelsin. Gülhane Parkı, insanların seyir için dolaştığı bir mekân değil, aynı zamanda şairini, yazarını rahatlıkla bulabildiği gerçek bir mekân olabilsin’’ dedi.

7 binden fazla kitap yer alıyor

AHMET Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesinde, edebiyatın çeşitli alanlarına ilişkin Türkiye’de yayımlanan belli başlı eserlerin tamamı bir arada yer alıyor. 7 binden fazla kitap, 100’den fazla süreli edebiyat ve estetik konulu derginin yer aldığı kütüphanede, Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Nedim, Orhan Pamuk ve Nazım Hikmet’in büstleri ve öz geçmişlerini anlatan köşeler bulunuyor. Kütüphane, yazar, yayınevi, çevirmen, yayıncı, telif ajansı gibi akla gelebilecek edebiyatla ilgili bütün kurum ve kuruluşların her türlü faaliyetine açık olacak. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, işleyiş ve çalışma açısından bir uzmanlık kütüphanesi olarak il halk kütüphanesine bağlı çalışacak. İki katlı binanın üst katı kütüphane ve müze olarak hizmet verirken, giriş katı ‘’Edebiyatçılar kahvesi’’ olarak kullanılacak. 

Okunma Sayısı: 800
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı