Farklı din, dil ve ırktan birçok insanın bir arada yaşadığı Mardin’de bulunan 7 asırlık Kasımiye Medresesi tarihi dokusu ve mimarisiyle insanı geçmişe götürüyor.
Mardin’de Artuklular döneminde yapımına başlanmış olan, Timur döneminde Moğolların saldırıları sonucu yapımı yarım kalan mimarî Kasımiye Medresesi, 1450’li yıllarda tamamlanıp, günümüze kadar ilk yapısını koruyarak geldi. İki katlı olan medrese, tek bir avlu etrafında, cami ve türbe ile birlikte külliye şeklinde bir yapıya sahip. Medrese avlusundan bütün Mezopotamya ovasını aynı kadrajda görmek mümkün. Kapısı çeşitli işlemelerle süslenmiş olup medreseye gelen misafirin kadın veya erkek olduğunu anlamak için ince ve kalın ses çıkaran bir kapı tokmağı kullanılmış. Binanın batısında ön safta namaz kılma sevabını kazanabilmek için dikdörtgen biçiminde kubbeli bir mescit bulunmakta.
İnsan hayatını simgeleyen çeşme
Medresenin kuzeyinde bulunan çeşme insan hayatındaki evreler düşünülerek tasarlanmış ve yapılmış. Musluktan akan su önce kare bir alana akarken çocukluk devrini yansıtıyor. Ardından uzun, ince ve eğimli olan su yolu ise hızlı akıntıdan dolayı gençliği temsil ediyor. Daha sonra yaşlılık ve ölümle devam eden su yolu geniş olan ve mahşer alanını andıran bir havuzda toplanıyor.
HABER: FETHİYE SONGÜL AKAY