AVUSTRALYA’NIN tanınmış gazeteci-yazarlarından Peter Barnett, geçtiğimiz haftalarda Avustralya Nur Vakfı’nda bir konferans verdi.
Avustralya Nur Vakfı’nın organize ettigi “Albany’den Barla’ya Giden Yol” isimli konferansın sunuculuğunu Selçuk Şanlı yaptı. Peter Barnett’in Bediüzzaman’ı anlatan “Kıvılcım Muhafızı” (Guardian of The flame) adlı kitabı geçtiğimiz Nisan ayında yayımlanmıştı. Konferansta kitabından bahseden Barnett, kitabın hazırlık aşamasında yaptığı 3.5 haftalık Türkiye ziyaretiyle ilgili değerlendirmeler de yaptı. Bediüzzaman’a ‘Üstad‘ diye hitap eden Barnett, “Bu kitabı alın ve okuyun. Bediüzzaman 20. yüzyılın en etkili Müslümanlarından biridir” dedi ve Türkiye seyahati sonrası kendisini ‘Nurcu’ olarak gördüğünü ekledi. Ayrıca Barnett’in konuşmasında, tarih ve isimler konusunda gösterdiği titizlik ve ‘dersane, Nurcu, vakıf, abi’ gibi kelimeleri orijinal halleriyle Türkçe zikretmeye çalışması dinleyicilerin dikkatinden kaçmadı. Konferansta, Barnett’in Bediüzzaman’ı gören talebelerle görüşmelerinden ve yüzlerce sayfa notlar, video çekimleri ve ses kayıtlarının ardından 13 aylık bir çalışma sonucu kitabın ortaya çıktığından bahsedildi.
MOLLA HAMİD’İN HATIRASI
Konferansın ardından, Peter Barnett dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı. Genç bir dinleyicinin sorduğu, “Türkiye seyahatinizde sizi en çok etkileyen olay neydi” sorusuna, Molla Hamid’le ilgili dinlediği bir hatırayı anlatan Barnett dinleyicilere duygulu anlar yaşattı. İlk talebelerinden olan Molla Hamid’le uzun süredir görüşmeyen Bediüzzaman’ın, yıllar sonra Molla Hamid’i karşısında görünce “Sen benim Molla Hamid’im misin?” diyerek adeta kemiklerini hissedercesine sarılmasının kendisini çok duygulandırdığını ve bunun kendisini en çok etkileyen hadise olduğunu söyledi. Ortaokul, lise, üniversite öğrencilerinin yanı sıra, değişik yaş gruplarından dinleyicilerin katıldığı konferansın bitiminde, Peter Barnett dinleyiciler için kitabını imzaladı.
PETER BARNETT KİMDİR?
BUGÜN 80 yaşında olan Peter Barnett, Batı Avustralya’nın Albany şehrinde dünyaya geldi. Perth’de eğitimini tamamladıktan sonra ABC Radyosunun Asya muhabiri olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Amerika’ya gitti ve ABC’nin Washington muhabiri olarak 13 yıl Beyaz Saray’da görev yaptı. Avustralya’ya döndükten sonra 10 yıl Radio Australia’nın genel müdürlüğünü üstlendi. Yakın bir zamanda Risâle-i Nurları tanıdı. İlerlemiş yaşına rağmen Türkiye’ye geldi ve Bediüzzaman Said Nursî’nin yaşadığı beldeleri gezdi, gördü ve yaşadıklarını The Guardian of the Flame (Kıvılcım Muhafızı) kitabında derledi.