"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Osmanlı mirası: Kurşunlu Camii

Kübra ÜNÜVAR
10 Mayıs 2019, Cuma 01:18
DÜNYADA İSLÂM MÜHÜRLERİ...

Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki son kalesi Arnavutluk İşkodra şehri bugün çok önemli yapıyı içinde barındırıyor. Tarihe baktığımızda savaşlardan ötürü şehirden ayrılmak zorunda kalan Osmanlılar, buraya geride hatıra olarak birçok cami, medrese vb. yapı ve atalarının mezarlarını bıraktılar. Bu hatıralardan biri ve en önemlisi de Kurşunlu Camii.

Ayakta kalan tek camii

Halk arasında, kurşun kaplı kubbesinden dolayı "Kurşunlu Camii" olarak bilinen yapının asıl ismi, banisine nispetle Buşati Mehmet Paşa Camii'dir. Mehmet Paşa tarihi Rozafa Kalesi ile Drin Nehri arasına camiyi 1773 yılında inşa ettirmiştir. Bu cami birçok döneme de şahitlik etmiştir. Söylenen bilgilere göre 22 Ekim 1944’te Arnavutluk, Enver Hoca'nın yönetimine geçmesiyle bütün dinî yapıların kaderi değişmiştir. Cami ve kiliseler kapatılmış, din adamları hapse atılmış. Kurşunlu Camii de bu dönemden etkilenen, ancak ayakta kalmayı başaran tek cami konumuna geçmiştir.

Osmanlı kabirleri burada

1985 yılında Enver Hoca’nın kalp krizi dolayısıyla vefat etmesinden sonra Kurşunlu Camii içinde yeniden ezan seslerinin duyulmaya başlanmış. Cami, 1991 yılında binlerce Müslüman’ın katıldığı Cuma namazıyla ibadete açılarak, baş müftü Sabri Koç tarafından namaz kıldırılmış. Kurşunlu Camii, Boyana ve Drin Nehirleri’nden tarım arazilerine açılan sulama kanalları dolayısıyla da sel baskınları yaşıyor. Hatta yağışların arttığı dönemde avluda küçük bir hendek oluşuyor ve camiye köprü vasıtasıyla giriş sağlanıyor. Caminin avlusunda bulunan Osmanlı kabirleri de ziyaretçilerin dikkatini çekerek caminin tarihini gözler önüne seriyor.

Okunma Sayısı: 1747
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı