Manisa Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, darbe girişimi ardından başlayan gözaltı ve açığa alma işlemlerinin bazı kişilerde kaygı bozukluğu ve paranoya oluşturduğunu söyledi. Duran, bazı kişilerin, 'Yurtlarında kalmıştım, gözaltına alınır mıyım?', 'Nişanlım asker. Darbe gecesi görevliydi, beni de alırlar mı?' gibi kaygılarla kendilerine başvurduğunu belirterek, "Darbe ve ardından başlayan gözaltılar insanlarda kaygı bozukluğu ve paranoyaya neden oldu. Birçok kişi bu şikayetlerle bize başvuruyor" dedi.
Türkiye Psikiyatri Derneği üyesi ve Manisa Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, darbe girişiminin ardından olağanüstü hal ilanında açığa alma ve gözaltı işlemlerinin ruh sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. İki haftadan bu yana yoğunluk görüldüğünü ve insanların kaygı bozukluğuyla şikayetiyle başvurduğunu dile getiren Duran, ilgisi olmayan kişilerin bile kaygı duyduğunu ifade etti. Duran, şöyle dedi:
"Açığa alınmalarla birlikte bunlar arttı. İnsanlar kafalarında paranoya oluşturmaya başladılar. Büyük bir kaygı bozukluğu yaşanıyor. Erişkinlerde de kaygı bozukluğu olan kişilerde kaygı durumlarının tedaviye rağmen daha çok arttığını görüyoruz. Hiçbir sorunu olmayan kişilerin de sıkıntı yaşadığını, psikiyatrik tedavi ihtiyacı duyduklarını ve başvuruların olduğunu görüyoruz."
Yakınları açığa alınan kişilerin korktuğunu ve bu şikayetlerle kendilerine başvurduğunu dile getiren Duran, insanların 'Beni de alırlar mı?', 'Telefonda görüşmüştüm, bir şey olur mu?' gibi kaygılar duyduklarını ifade etti.
ÇOCUKLAR ÇOK ETKİLENDİ
Darbe girişimi sırasındaki şiddet olaylarının gösterilmesinin çocuklarda travma oluşturduğunu kaydeden Duran, şöyle devam etti:
"Bu görüntüler medyada kullanılmamalı.Bu tür görüntülerin paylaşılması da olayı tam olarak kavrayamayacak yaşta olan çocukları daha çok etkiliyor. Çocuklar anne babalarının yanlarından ayrılmaması istiyor, ağlıyor. Ailelerin kaygıları, sıkıntıları çocuklara da yansıyor. Çocuk güven ister, güvenli bir ilişki kurmak ister. Korku, uyku bozuklukları, gece ıslatması gibi sorunlar yaşanıyor. Bu tür şikayetlerle psikiyatriye başvuruyorlar. Çocuklar süreçle ilgili doğru bilgilendirilmeli. Korkuların azaltılması için güven verilmeli. Askerin kötü olduğu imajı verilmesi de çok tehlikeli. Çocuklara da bu doğru bir şekilde anlatılmalı."
Darbe çocukların ruh sağlığını etkiledi
Çocuk Vakfı hazırladığı raporda ''Son zamanlarda ülkemizde yaşanan darbe ve terör olaylarından çocukların ruh sağlığı etkilendi'' diye yazdı.
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/darbe-cocuklarin-ruh-sagligini-etkiledi_405172
DHA