"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni ehliyet için hangi belgeler gerekiyor?

22 Şubat 2016, Pazartesi 14:43
Ehliyetini değiştirmek isteyenler nasıl başvuru yapacak? Yeni ehliyetler için neler yapmak gerekiyor? Yeni yasa beraberinde neler getiriyor? İşte sırasıyla bilmedikleriniz ve yapmanız gerekenler...

Sürücü belgeleri 1 Ocak'tan itibaren değiştirilmeye başlandı. Yeni ehliyetler içinse bazı belgeler gerekiyor.

Yeni tip sürücü belgesi almak değiştirmek ve yenilemek isteyen vatandaşlar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün http://surucurandevu.egm.gov.tr internet adresinden randevu alabilecekler.

Bu kapsamda mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Yeni sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek. Yeni sürücü belgeleri için vatandaşlardan bazı belge ve işlemler istenecek.

Yeni nesil ehliyetler, Yunanistan`ın da aralarında olduğu 84 ülkede geçerli olacak. Uluslararası sürücü belgesi olarak kabul görecek yeni ehliyetler sayesinde "beynelmilel şoför ehliyeti" almaya gerek kalmayacak. "Beynelminel şoför ehliyeti" Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından 1 yıllığına harç ve KDV dahil 415 liradan veriliyor. Yenilemek isteyenlerden ise 224,20 lira ücret talep ediliyor. Özellikle yurtdışına çıkanlar için ciddi avantaj sağlayacak.

YENİ EHLİYET İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Sağlık Bakanlığı'nın sizin için belirlediği aile hekiminize veya herhangi bir özel hastaneye gidip ehliyet almanızda bir mahsur olmadığına dair sağlık raporu almak. Ancak B grubu (motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları) için 10 senede, E grubu (minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları) için 5 senede bir sağlık raporu istenecek. Böylelikle ömürlük ehliyet uygulaması ortadan kalkacak.

Herhangi bir vergi dairesine veya kamu bankasına 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin yatırıldığına dair makbuz almak. (IBAN- TR26 0001 5001 5800 7299 2309 47)

2 adet 5x6 ebadında arkası beyaz biometrik fotoğraf çekmek. (Biometrik Fotoğraf: 5x6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde çekilen ve yüksek kalitede olup ICAO tarafından belirlenen standarda uygun fotoğrafa deniliyor. Okunurluğu ve anlaşılırlığı yüksektir.)

Evraklar tamamlandıktan sonra http://surucurandevu.egm.gov.tr sitesi üzerinden e-randevu sisteminden randevu almak. Randevu sırasında sizden istenen mail adresine bir onay kodu gönderilecek. Bu onay kodunun çıktısı ve hazırladığınız evraklar ile birlikte randevu saatinizden 15 dakika önce randevu aldığınız Trafik ve Tescil Şube Müdürlüğü`ne gitmeniz gerekecek.

Başvurunuz kontrol edildikten sonra form doldurulacak ve eski ehliyetiniz geri alınacak. Bunun yerine size "geçici sürücü belgesi" verilecek. Ardından da 15 gün içinde yeni ehliyetiniz adresinize gönderilecek.

YENİ EHLİYET İÇİN İKAMETGAHIN ÖNEMİ VAR MI?

İstediğiniz herhangi bir ilden veya Türkiye'nin herhangi bir ilçesinden ikametgah sıkıntısı olmaksızın başvuruda bulunma imkanınız bulunuyor. Örneğin İstanbul Avcılar'da oturuyorsanız, Arnavutköy Trafik tescil şubesinden yenileme işlemlerini yapabiliyorsunuz.

YENİ EHLİYET BAŞVURULARI UZUN SÜRER Mİ?

Ehliyet işlemleri çok uzun sürmez, aynı saat içinde halledilebilir. Fakat şu sıralar trafik tescil şubeleri yoğun olduğu için işiniz biraz uzayabilir. Çünkü daha önce parmak izi vermediyseniz, parmak izi vermeniz de gerekecek. Yarım saat içinde işiniz halledebilirsiniz.

EHLİYET YENİLEME SÜRESİ NE KADAR?

Ehliyet değiştirme için 5 yıl süreniz var. Ehliyet belgesi değiştirme işlemi 01-01-2016'da başlayacak en son 31-12-2020 tarihine kadar ehliyetinizi değiştirebilirsiniz.

YENİ EHLİYETLER NASIL TESLİM EDİLECEK?

Sürücü belgeleri normalde her tescil şubede ayrı ayrı hazırlanıyordu. Şuan tek merkezde basım yapılıp posta yoluyla adrese gönderiliyor. 15 gün içinde yeni ehliyet belgeniz PTT ile beyan ettiğiniz adresinize gönderilecektir. Bu işlem için ücret ödenmemektedir.

GEÇİCİ EHLİYET VERİLECEK Mİ?

Ehliyet belgeniz gelene kadar kullanabileceğiniz geçici bir belge emniyet tarafında size verilecek.

Okunma Sayısı: 1858
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı