"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yargıya olan güven azaldı

14 Mayıs 2018, Pazartesi 00:58
Soma Davası devam ediyor...

4 yıl önce gerçekleşen Soma Maden faciasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Berrin Demir, “insanların yargıya olan inançları giderek azalmaya başladı. Soma’daki maden iş kazasında siyasÎ iktidar olayı halının altına süpürmeyi düşünüyor” dedi. 

4 yıl önce  Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde yaşanan faciada 301 işçi vefat etti. Bu katliâm cumhuriyet tarihinin en büyük felâketlerinden biri oldu. Dâvâda 5’i tutuklu 51 kişi yargılanıyor. Peki 4 yılın ardından neler yaşandı? Katliâm dâvâsı hâlâ sürse de mahkeme heyeti değişti, dosyanın savcısı değişti, Soma mağdurlarının avukatlarından Selçuk Kozağaçlı tutuklandı. Ailelerin tek ümidi olan Soma dâvâsının da sürüncemede bırakılmak istendiğini söyleyen Soma madenci ailelerinin avukatlarından Berrin Demir, “Aileler kendi acılarını yaşamaya çalışıyorlar” diyor.

Dâvâ sürüncemede

Avukat Demir, sanıklar Can Gürkan ve Alp Gürkan’ın avukatlarının dâvânın uzamasını istediklerini söylüyor. “Aslı olmayan komik iddialarla tahliye ve beraat almayı hedefliyorlar” diyen Demir 4 yıl geçen davayı şöyle özetliyor: “Savcı değişti, yeni mahkeme heyeti geldi. İktidarın da amacı dâvâyı sürüncemede bırakmak. Böyle olmasaydı daha önce karar açıklanmış olacaktı. İstenen de dosyanın bir bilinmeze götürülüp etkisizleştirilmesi. Bizim isteğimiz bütün sorumluların yargılanması. Sadece madenin sahipleri olan ve katliâmın yaşanmasında kusuru olanların yanında kamusal denetim hükümlülüğü olanların da yargılanmasını istedik. 

Çalışma Bakanı buna izin vermedi. Biz bu kişilerin yargılanmasını sağlayamadığımız müddetçe iş cinayetleri artmaya devam edecek. Öte yandan iddianamede 301 kere olası kastla adam öldürmek suçu varken yeni gelen savcı ise bir kere bilinçli taksir istedi. Bu da bir yargılamada olabilecek en alt ceza oluyor demek. Bu bir tür cezasızlık. Biz elimizden geleni yapacağız. Bütün hukuk yollarını kullanacağız.”

Aileler adalet arıyorlar

Aileler bu dâvâdan ne bekliyor? Demir bu soruya şöyle cevap veriyor: “Aileler kendi acılarını yaşamaya çalışıyor. Ölenlerin evlerine ekmek getiren erkekler olduğunu düşünürsek geriye kalan kadınlar, çocuklarıyla ve yakınlarıyla birlikte ayakta kalmaya çalışıyor. Aileler bütün bunların yanında adalet aramaya çalışıyorlar. Bütün çevre köylerden fakir fakura insanlar adalet peşinde. Yağmurda, çamurda, sıcakta toplu taşıma araçlarıyla gelerek aileleri yalnız bırakmamak için büyük bir dayanışma gayreti gösteriyorlar. 

Bu insanların da yargıya olan inançları giderek azalmaya başladı. Dünyanın en büyük işçi katliâmlarından biri olan Soma Katliâmı’nda siyasî iktidar olayı halının altına süpürmeyi düşünüyor. Bu da aileleri isyan ettiriyor. Mahkeme heyetinin değişmesiyle birlikte ailelerde büyük yıkım başladı.”

432 çocuk babasız kaldı

Soma Holding’e bağlı Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen kömür işletmesinde, 13 Mayıs 2014’te çıkan yangın sonucunda Cumhuriyet tarihinin en büyük facialarından biri yaşandı. Olayın ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, AFAD ve Türkiye Kömür İşletmelerine bağlı tahliye ekipleri, çevre maden ocaklarından gelen işçiler ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı 112 Acil Servis ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri’nin (UMKE) de katılımıyla arama kurtarma çalışması başlatıldı. Madende arama kurtarma çalışmaları, 96 saat sürdü ve 162 işçi kurtarıldı, 301 madencinin ise cansız bedenine ulaşıldı. Bütün ülkeyi yasa boğan maden faciasında 301 işçi vefat ederken 486 işçi yaralandı, 432 çocuk ise babasız kaldı. Katliâmın ardından bütün Türkiye’de 3 günlük yas ilân edildi.

***

Tıklayınız:

Soma Şehitleri dualarla... 'Evin içi boş anne çünkü babam yok'

 

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 2402
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı