Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, Yargıtay yapısında da değişiklik yapılmasını öngören ve Meclis'e sevk edilen yeni yargı paketini eleştirdi. Selçuk, Yargıtay’a aba altından sopa gösterildiğini söyledi.
Sami Selçuk, Çankaya Üniversitesi Medya Akademisi Topluluğu tarafından düzenlenen 'Hukuk Devleti ve Türkiye' konulu söyleşiye katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Galaport ihalaesiyle ilgili sözlerine değinen Selçuk, "Şimdi daha yeni verilen bir demeçte deniyor ki ‘Çok güzel şeyler yaptık, Danıştay durduruyor. Bunu anlamak mümkün değil.’ Neredeyse Danıştay vatan haini ilan ediliyor ve diyor ki ‘ülkenin yararını Danıştay gözetmeli ona göre karar vermeli.’ Eğer bir yargıç ülkeyi kurtarmak diye bir görevi varsa dediği doğru. Yargıçların böyle bir görevi yoktur. Yargıçların görevi yasaları uygulamaktır, o kadar. Eğer yargıçlar ülkeyi kurtarmak saiki ile hareket ederlerse siyaset yaparlar. Bu kadar basit." ifadelerini kullandı.
Türkiye’de hukuk bilincinin gelişmediğini vurgulayan Selçuk, "Bugüne kadar ben yüksek yargı organlarının verdiği kararları saygı ile karşılayan, mecburen karşılayan demiyorum, bir lidere daha rastlamadım. Bunu önceden söyleyeyim. Düşünce özgürlüğüne saygı duyan, eleştiriye saygı duyan bir lidere rastlamadım. Hiç istisnası yok, hiç ama. Söz de var ama kendisine dokunduğu zaman rengi değişiyor. Türkiye eleştiri çağı öncesini yaşıyor. Türkiye eleştiri çağını yakalamak zorunda. Elbette suç olanlara biz de karşıyız ama suç olmayan eleştiri düzeyindeki olanlara saygı duyacağız, doğru ise destek olacağız." şeklinde konuştu.
'BÖYLE BİR MANTIKSIZLIK OLABİLİR Mİ?'
Selçuk konuşmasına şöyle devam etti: "Şu anda Yargıtay’ın yapısı değiştirilmek isteniyor. Yargıtay’ın Genel Sekreteri’ni başkan seçmeyecek, tetkik hâkimini daire başkanları seçmeyecek. Bu adamlarla ben çalışacağım, siz değil ki. Bakansınız, müsteşarınızı kendiniz seçiyorsunuz. O zaman bırakın bir yasa yapın, yasa seçsin onu. Böyle bir mantıksızlık olabilir mi? Düşünebiliyor musunuz? Niye? Çünkü Yargıtay’a aba altından sopa gösteriyor. ‘Fazla ileri gitme sen hizaya getiririm’ diyor. Amaç bu. Başka bir amaç düşünemiyorum. Mantık dışı."
Selçuk ayrıca "Bağımsız yargıçlar sadece Danıştay ve Yargıtay’da vardır. Bunun dışındakiler asla bağımsız değildir." ifadesini kullandı.