"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vatandaşı bilgilendirin

31 Ağustos 2018, Cuma 00:44
Son günlerde gündeme gelen ve korku salan şarbon hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Tüketici Hakları Derneği çeşitli soruları gündeme getirdi.

Konuya ilişkin basın açıklamasında bulunan dernek yetkilileri şunları dedi: “Ankara  Gölbaşında şarbon hastalığı nedeniyle bir kısım hayvanın öldüğünü, dört bine yakın hayvanın da şarbon hastalığı tehlikesi nedeniyle karantinaya alındığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu sorun, halk sağlığı, tüketici hakları ve gıda güvenliği açısından son derece kaygı vericidir.  Bu koşullarda tüketiciler kasaplardan güvenerek nasıl et alabilir? Tarım ve Orman Bakanlığını gerekli tüm önlemleri alması konusunda göreve çağırıyoruz.”

Bu sorular cevap bekliyor 

Halkın söz konusu hastalık konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan dernek Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine seslenerek şu soruları sordu:

1- 2017 ve 2018 yıllarında yurtdışından ne kadar canlı hayvan getirildi? (Büyük baş ve küçük baş olarak);

2- Bu hayvanların Türkiye girişinde gümrüklerde karantina uygulandı mı? Uygulandıysa, hayvanlar ne kadar süre karantinada tutuldu?

3- Yurtdışından Türkiye’ye gelen hayvanların getirildiği ülkeden salgın hastalıklara karşı aşılanması istendi mi ve bu aşılama yapıldı mı?

4- Hastalık kaç hayvanda ortaya çıktı?

5- Bu şarbon hastalığı gümrüklerden Türkiye’ye girişinden ne kadar süre sonra ortaya çıktı?

6- Hastalık kaynağı neresi? Yurtiçi mi, yurtdışı mı?

7- Hayvanlara yedirilen ot ve yemler nereden getiriliyordu? Yurtiçi mi, yurtdışı mı?

8- Yurtdışından ot ve yem ithalatı yapıldı mı? Yapıldıysa, ne kadar yapıldı ?

9- İthal edilen etlerin kontrolleri nasıl yapılıyor?

10- Yurtiçinde kesilen hayvanların kontrolleri veteriner hekimler tarafından düzenli olarak yapılıyor mu? Hayvanlara vurulan damgalar okunaklı mı? Hayvanlara damga vurulup vurulmadığı kontrol ediliyor mu?

11- Türkiye’de kasapların sattığı etlerin tamamı mezbahalarda mı, ya da kombinalarda mı kesiliyor ?

***

Şarbon aşıları yapıldı 

Olayla ilgili açıklama yapan yetkililer yerli hayvancılıkta sorun olmadığını belirtti ve bölgedeki 3 mahallede bulunan 10 binden fazla küçükbaş ve büyükbaş hayvana şarbon aşısı yapıldığı açıkladı. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, çiftlik önünde yaptığı açıklamada, “Şarbon vak’asının ithal hayvanlara dayalı olduğunun bilinmesinde fayda var. Çünkü yerli hayvancılıkta sıkıntı yok” dedi.

Etiketler: şarbon, karantina
Okunma Sayısı: 3163
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı