"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye yılda 110 bin ton bal üretiyor

25 Ocak 2019, Cuma 10:53
Dünyanın önde gelen arıcılık ve bal etkinliklerinden olan, bal ve arıcılığa dair üreticilerin, imalatçıların, yetiştiricilerin, tüketicilerin ve sanayicilerin buluştuğu 8. İstanbul Arıcılık ve Arı Ürünleri Festivali başladı.

İstanbul Bal Üreticileri Birliği Kurucu Başkanı Yalçın Sezer, yıllık bal üretimi 110 bin ton olan Türkiye'nin bu alanda dünya ikincisi olduğunu belirterek, "Yanlış ilaçlama, bilinçsiz arıcılık gibi nedenlerle potansiyelimizin kat kat altındayız. Bilinçli arıcılıkla bu alandaki potansiyelimizi doğru kullanırsak yıllık üretimimizi rahat bir şekilde 250-300 bin tona ulaştırabiliriz. Bu hayal değil." dedi.

Dünyanın önde gelen arıcılık ve bal etkinliklerinden olan, bal ve arıcılığa dair üreticilerin, imalatçıların, yetiştiricilerin, tüketicilerin ve sanayicilerin buluştuğu 8. İstanbul Arıcılık ve Arı Ürünleri Festivali, Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezinde başladı.

Etkinlik açılışında açıklamalarda bulunan, festivalin komisyon başkanı da olan Sezer, festivalin alanında Türkiye'de bir ilk olarak hayata geçirildiğini ve 8 yıldır aralıksız düzenlediğini belirterek, etkinlikte bala ve arıcılığa dair her şeyin bulunduğunu söyledi.

Sezer, geçen yıl festivali 15 bin kişinin ziyaret ettiğini anımsatarak, Suudi Arabistan, Rusya, Makedonya, Mısır gibi 13 farklı ülkeden katılımcılarla festivalin uluslararası bir boyut kazandığını aktardı.

"Bilinçsiz ilaç kullanımı arı ölümlerine neden oldu"

Sezer, Türkiye'de bazı fırsatçıların arı ve bal ürünlerini denetimsiz, merdivanaltı diye tabir edilen şekilde ürettiklerini belirterek, "Bu fırsatçılar arı ve insan sağlığını olumsuz etkileyen, herhangi bir denetimden geçmeden kaçak bir yolla ürettikleri ilaçlarla arı ölümlerine neden oldular geçen yıl. Tabi bazı tarımsal ilaçların da bu ölümlerde etkisi vardı." diye konuştu.

"Bilinçli arıcılıkla bal üretiminde 200 bin tonu geçeriz"

Sezer, festivale katılan ziyaretçilerin, arıcıların, bal üreticilerinin buradaki sunumları dinleyerek, bal üretimi ve süreçleri hakkında bilgi sahibi olacağını belirterek, bu sayede üretime önemli katkı sunacaklarını söyledi.

Özellikle arıcıların ekipman ve ilaç üreticileri ile bire bir görüşerek kayıtlı ve denetimli ürünler hakkında bilgi alabileceğini dile getiren Sezer, Türkiye'nin her bölgesinden üreticilerin festivalde yer aldığı bilgisini verdi.

Sezer, Danimarka'da geçen yıllarda bir sezonda tek kovandan 289 kilogram bal alındığını anımsatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu rekor olabilir. Ancak Türkiye'de bir kovandan sezonluk alınan ortalama bal miktarı 14-15 kilogram. Geçen yıl bu rakam daha da düştü. Bu rakam Avrupa'da ülkelere göre 60-70 kilogram ile 90-100 kilogram arasında değişebiliyor. Bilinçli yapılan arıcılık ve ıslah edilen ırklarla bu rakamlara ulaşıyorlar. Türkiye'nin yıllık bal üretimi 110 bin ton. Çin'den sonra en çok arılı kovan sayısına sahip ülkeyiz, dünyanın en çok bal üreten ikinci ülkesiyiz. Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla arılı kovana sahibiz."

Etiketler: Türkiye, arı, bal, şifa
Okunma Sayısı: 2235
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı