"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Soruşturma oylamasında beklenen oldu

22 Aralık 2014, Pazartesi 19:04
Komisyon, toplantısına başladıktan yarım saat sonra çalışmalarına saat 18.00'e kadar ara verdi. Komisyon, "Yüce Divan" için yapılacak oylamayı 5 Ocak 2015'e erteledi.

Dört eski Bakan ile ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, Yüce Divan oylamasını gerçekleştireceği toplantıya gecikmeli olarak başladı. Komisyon, saat 15.00 olarak duyurulan toplantıyı 15.30'a erteledi, ancak toplantı saat 16.00'ya doğru başladı. 

Toplantıya önce Komisyon'un MHP ve CHP'li üyeleri geldi. Üyeler, toplantının ertelendiğini duyunca CHP Grubu'na geçtiler. AK Parti'li üyelerin de gelmesiyle toplantı başladı. Milletvekilleri, toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

'Yüce Divan' yolunun açılması için  8 oy gerekiyor  

Anayasa ve Meclis İçtüzüğü gereği Yüce Divan yolunun açılması için komisyonun dört eski bakan hakkında Yüce Divan’a sevk yönünde rapor hazırlaması ve bu yönde karar vermesi gerekiyor. Bunun için de komisyonda yapılacak oylamada salt çoğunluk, yani 8 oy gerekiyor. HDP soruşturma komisyonundan çekildiği için komisyonun üye sayısı 14. Komisyonda AK Parti’nin 9, CHP’nin 4, MHP’nin de 1 üyesi var. CHP ve MHP’li üyelerin Yüce Divan’a sevk yönünde oy kullanması beklenirken kararı AK Partili üyelerin tutumu belirleyecek. 

Komisyonda açık oylama yapılacak  

Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü, 18 Aralık’taki komisyon toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada oylamanın ‘el kaldırma’ usulüyle ve açık yapılacağını söyledi. Her bakan için ayrı oylama yapılacağını ifade eden Köylü bakanlar hakkındaki her bir iddianın ayrı oylanıp oylanmayacağı yönündeki soruya ise “O komisyonun kendi iç işi onu aramızda tartışıyoruz zaten” demişti.

CHP muhalefet şerhi yazacak

CHP’li üyeler oylama yapılmadan ve komisyon raporu ortaya çıkmadan muhalefet şerhi yazmak için hazırlıklara başladı. Komisyonun CHP’li üyesi Erdal Aksünger, Al Jazeera’nin "Yüce Divan’a sevk yönünde karar çıksa bile muhalefet şerhi yazacak mısınız?" sorusunu yanıtladı:

“Mesela bakanlar hakkındaki iddialarla ilgili olarak rüşvet, görevi kötüye kullanma gibi suçlamalar var. Rüşvet değil de görevi kötüye kullanma iddiasıyla Yüce Divan’a sevk kararı çıkarsa rüşvet konusundaki kuvvetli şüpheye ilişkin muhalefet şerhimizi yazarız.”

Aksünger komisyonda bakanları ‘aklamaya’ yönelik bir karar alınması durumunda ise Genel Kurul aşamasında Yüce Divan’a sevk yönünde önerge vereceklerini söyledi.   

Son sözü Meclis söyleyecek 

Oylama sonrasında ise Meclis Soruşturma Komisyonu, raporunu hazırlayıp Meclis Başkanlığı’na sunacak. Komisyonun Ocak ayı başında raporu Meclis Başkanlığı’na teslim etmesi bekleniyor. Rapor Meclis Başkanlığı tarafından bastırılıp dağıtılacak ve ardından Ocak ayı içinde Meclis Genel Kurulu’nun gündemine gelecek. Yüce Divan kararının komisyondan çıkmaması durumunda muhalefet Genel Kurul’da Yüce Divan’a sevk yönünde önerge verecek. Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak bu oylama ise gizli olacak. Yüve Divan ile ilgili son sözü Meclis Genel Kurulu söyleyecek. Genel Kurul’da Yüce Divan kararının alınması için ise Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu, yani 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Meclis'teki sandalye dağılımı şöyle: 

Adalet ve Kalkınma Partisi: 312

Cumhuriyet Halk Partisi: 128

Milliyetçi Hareket Partisi: 52

Halkların Demokratik Partisi: 27

Bağımsız Milletvekili: 12

Demokratik Bölgeler Partisi: 1

Elektronik Demokrasi Partisi: 1

Demokratik Gelişim Partisi: 1

Millet ve Adalet Partisi: 1

Anadolu Partisi: 1

Bağımsız milletvekilleri eklendiğinde muhalefet cephesinin sandalye sayısı 224’ü buluyor. Muhalefetin hiç fire vermemesi durumunda Genel Kurul’da Yüce Divan kararı alınabilmesi için muhalefetin 52 oya daha ihtiyacı bulunuyor. Yani Yüce Divan kararı için AK Parti milletvekillerinin tavrı belirleyici olacak.

Neyle suçlanıyorlar?

Dört eski bakandan Egemen Bağış, işadamı Rıza Zarrab'ın otel kiralama girişimlerine ve yakınlarının vize işlemlerine aracılık etmek, hakkında soruşturma olup olmadığını araştırmak, basında çıkacak haberleri engellemeye çalışmakla suçlanıyor. 

Eski içişleri bakanı Muammer Güler'e yöneltilen suçlama ise, maddi menfaat karşılığında Zarrab'a trafikte emniyet şeridi imtiyazı sağlamak, Zarrab'ın yakınlarının vize işlemlerine aracılık etmek, Zarrab'ın takip edilip edilmediğini soruşturtmak ve basında çıkacak haberleri engellemeye çalışmak. 

Eski çevre ve şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar ise imar usulsüzlüklerine göz yummak, bakanlıktan iş alan bazı şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesini sağlamak'la suçlanıyor. 

Zafer Çağlayan hakkında ise maddi menfaat karşılında Rıza Zarrab'a altın ticareti için imtiyaz sağlama ve Gana'dan getirilen kaçak altınlarla ilgili soruşturmayı engelleyip Dubai'ye çıkışını sağlamak suçlaması var. 

Toplantı Başladı

Dört eski Bakan ile ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, Yüce Divan oylamasını gerçekleştireceği toplantıya gecikmeli olarak başladı. 

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplandı. Komisyon, saat 15.00 olarak duyurulan toplantıyı 15.30'a erteledi, ancak toplantı saat 16.00'ya doğru başladı. 

Toplantıya önce Komisyon'un MHP ve CHP'li üyeleri geldi. Üyeler, toplantının ertelendiğini duyunca CHP Grubu'na geçtiler. AK Parti'li üyelerin de gelmesiyle toplantı başladı. Milletvekilleri, toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

Basına kapalı gerçekleşen toplantı nedeniyle basın mensuplarının salonun olduğu koridora girmeleri yasaklandı. 

Komisyon, bugünkü son toplantısında eski bakanların Yüce Divan'a sevk edilip edilmemesi oylamasını gerçekleştirecek.   Komisyon'da önce oylamanın nasıl yapılacağına karar verilecek, ardından her eski bakan için ayrı ayrı oylama yapılacak. 

15 kişiden oluşan komisyonda HDP'nin çekilmesi nedeniyle 14 üye oylamaya katılacak. Salt çoğunlukla toplanıp karar alan komisyonda açık oylama yapılacak. 

Kaynak: Al Jazeera - AA

Okunma Sayısı: 2313
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı