"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şehir hastaneleri ‘şehir efsanesi’ mi oluyor?

09 Kasım 2014, Pazar 12:03
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde ‘hayalim’ dediği şehir hastanelerine ilk temel atılalı 14 ay olmasına rağmen hastane inşa edilecek birçok yerde hiçbir çalışmanın yapılmaması dikkat çekiyor.

Projenin ilk adımının atıldığı ve Mayıs 2015’te teslim edilmesi taahhüt edilen Yozgat Şehir Hastanesi’nde ise hala hafriyat çalışması yapılıyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bir yıl önce Etlik Şehir Hastanesi projesi için gazetecilere bilgi verirken, inşaatların belirtilen sürede bitirileceğini söylemiş, “ ‘Şehir efsaneleri’ sözü ‘şehir hastaneleri’ olarak değişecek.” demişti. 

Şehir hastanelerinin ilk temeli Yozgat’ta 20 Ağustos 2013 tarihinde atıldı. 12 Eylül 2013’te de Haliç Kongre Merkezi’nde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende 15 hastaneyi içeren proje tanıtımı ve imza töreni gerçekleştirildi. 

Törende, “Şehir hastaneleri projesi bu kardeşinizin 11 yıl önceki hayaliydi.” diyen Erdoğan, “Bugün burada 14 şehir hastanesinin, yani 24 bin 407 hasta yatağı kapasiteli sağlık kurumlarının inşasına aynı anda start veriyoruz. Bu 14 ilimizde kurulacak hastaneler, sadece bu şehrimize değil, çevrelerindeki diğer şehirlere de hizmet verecek. Şimdi 14 ilimize şehir hastanesi inşa ediyoruz. Ancak 24 ilimiz bundan istifade edecek. Kısacası bugün sağlıkta yeni ve tarihi bir dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Tıpkı kentsel dönüşümler gibi. Bizlere ilkleri yapmak yakışır, biz ilklerle övündük.” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, 18 Eylül 2013’te Bilkent, 22 Ekim 2013’te de Ankara Etlik Şehir Hastanelerinin temelini atmış, iki hastanenin de 30 ayda tamamlanacağı müjdesini vermişti. 

MÜEZZİNOĞLU, ‘ŞEHİR EFSANELERİ’ SÖZÜ ‘ŞEHİR HASTANELERİ OLARAK DEĞİŞECEK' DEMİŞTİ

Yozgat Şehir Hastanesi'nin temeli, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın katıldığı törenle atılmıştı. Törende konuşan Müezzinoğlu, 8 ilde yapılacak 9 şehir hastanesinin sözleşmesinin ilgili firmalarla yapıldığını belirterek, “Sağlık alanında yeni bir sayfa açacak yatırımların startını Yozgatımızda veriyoruz, hayırlı olsun!” diye konuşmuştu. 270 milyon liraya malolacak Yozgat Şehir Hastanesi’nin Mayıs 2015'te faaliyete geçeceği sözü verilmişti. Müezzinoğlu 1 yıl önce de Ankara Etlik Şehir Hastanesi alanında da inceleme yapmış, yanında bulunan gazetecilere ‘şehir efsaneleri’ sözünün bundan böyle ‘şehir hastaneleri’ olarak değişeceğini ifade etmişti. Bakan, 2017 itibariyle 15 şehir hastanesinin hizmete gireceğini söylemişti. 

Aradan 14 ay geçmesine rağmen şehir hastanelerinin büyük bir bölümünde herhangi bir çalışma yapılmıyor. Temeli atılan ya da protokolü tamamlanan şehir hastanelerinin bugünkü durumu şöyle: 

İSTANBUL

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı raporda 3 bin 700 yataklı olarak inşa edilmesi planlanan İstanbul Sancaktepe’deki alan, halen General İsmail Hakkı Tunaboylu Kışlası olarak kullanılıyor. Hiçbir faaliyetin gözlenmediği alana askeri helikopterler inip kalkıyor. Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde 2 Şubat’ta temeli atılan Başakşehir Şehir Hastanesi alanında da herhangi bir çalışma gözlenmiyor. 

Şehir hastanelerinde şu an herhangi bir çalışma yapılmamasını eleştiren İstanbullular, Cihan mikrofonlarına, “Tayyip Beye sormamız lazım, o söylemişti. Kendi özel köşkünü falan yaptırıyor. Parayı oraya harcıyor. Vatandaşlar polislere teslim, sesini çıkaramıyor. Verilen sözler tutulmalı ama tutulmadı ki. Paralar havalimanlarına, köprülere harcanıyor. Söylenen sözlere inanmıyorum. O temel atmalar falan hepsi yalan, inanmıyorum. Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapıldı onu da helal etmiyorum." şeklinde konuşuyor. 

HASTANE ARAZİSİNİ SÜRÜCÜ ADAYLARI KULLANIYOR

Başkent Ankara’da temeli 21 Ekim 2013’te atılan 3 bin 566 yatak kapasiteli Etlik Şehir Hastanesi’nin arazisinde ise sessizlik hakim. Arsada sürücü adayları deneme sürüşleri yapıyor. Ankara’nın ikinci şehir hastanesi ise 18 Eylül 2013’te temeli atılan 3 bin 660 yatak kapasiteli Bilkent Şehir Hastanesi. Burada da temel çalışmaları 1 yıldır sürüyor. 

Etlik sakinlerinden Kasım Yıldız, “İki sene oldu daha temeli atıldı. Sağlam hastaneyi yıktılar, yenisini yapacaklar diye bekliyoruz. Ne yapan var ne gören var. Başbakan geldi temeli attı, Tayyip Erdoğan ondan sonra hiç yapılmadı. İki sene oldu, başka bir şey yok bekliyoruz. ‘İhale yapıldı’ dediler yandaşı bekliyorlar galiba. İhaleyi iptal etmişler başka birine vermişler. Yandaşlarını bekliyorlarmış diye duyduk. Burada arabalar direksiyon eğitimi görüyorlar.” diye konuşuyor. 

Başkentte oturan Erdoğan Topçu da, “Buraya hastane yapılacaktı, geldiler buraya temel attılar. Şimdiki cumhurbaşkanımız, o zaman başbakandı. İnsanlarımızı topladılar, temeli attılar. Ondan sonra bir daha ne geldiler, ne gittiler, böylece kaldı. Niye yapmadılar bilemem. Bu temel bir sene oldu burada.” ifadelerini kullanıyor.

YOZGAT

Yozgat’ta 20 Ağustos 2013 tarihinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın katılımı ile temeli atılan hastanenin 2 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyordu. 275 milyon liraya mal olacak ve 29 Mayıs 2015 tarihinde açılması planlanan 475 yataklı Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ödenek yetersizliğinden dolayı çalışmalar yavaş gidiyor. Normal şartlarda kaba inşaatının büyük bir bölümü tamamlanması gereken hastane inşaat alanında henüz hafriyat çalışmaları dahi tamamlanamadı. Temel atma töreni sırasında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ihaleyi alan firma yetkilisi ile pazarlık yaparak 29 Mayıs 2015 yılında tamamlanması kararlaştırılan hastanenin açılış tarihinin 2017 Yılının Mart ayına uzatıldığı öğrenildi. 

MANİSA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından 1 Aralık 2013’te temeli atılan 558 yataklı Manisa Şehir Hastanesi’nde de bugüne kadar herhangi bir çalışma gözlenmiyor. 

İZMİR

İzmir’in Bayraklı ilçesinde yapılacak şehir hastanesinin temeli, yerel seçimlerden hemen önce 12 Mart’ta atıldı. 2 bin 60 yatak kapasiteli hastanenin 36 ayda bitirilmesi taahhüt edilmişti. Aradan 8 ay geçmesine rağmen hastane alanında hiçbir çalışma yapılmıyor. 

TRABZON

Türkiye'de şehir hastanesi yapılacağı açıklanan 22 ilden birisi de Trabzon. Ancak aradan geçen uzun zamana rağmen bir adım atılmış değil. Hastanenin nerede yapılacağı bile tam olarak belli değil. Konu ilk gündeme geldiğinde yetkililer, şehir hastanesinin halen hizmette olan Fatih Devlet Hastanesi’nin bulunduğu alana yapılacağını açıklamıştı. Geçtiğimiz aylarda yapılan yeni açıklamalarda ise söz konusu alanın şehir hastanesi için yeterli olmadığı gerekçesiyle yeni yer arayışına başlandığı belirtildi. Bazı alternatif yerlerin de gündeme geldiği hastane için yer arayışları sürüyor. Daha geniş bir alan bulunamaması halinde ise Fatih Devlet Hastanesi’nin yerine yapılması planlanıyor. 

BURSA 

Bursa Şehir Hastanesi inşaatı, hastanenin yapılacağı arsayla ilgili idare mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararı sebebiyle başlamadı. Maliyeti 750 milyon lira olarak belirlenen ve bin 300 yataklı olarak planlanan Bursa Şehir Hastanesi'nin yapılacağı Nilüfer Doğanköy'deki 830 dönümlük arazinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 24 yıllığına Sağlık Bakanlığı'na tahsis edilmesi amacıyla bazı vatandaşlar tarafından açılan davada Bursa 1. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz Ağustos ayında yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Karar üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Danıştay’a müracaat etti. 

KOCAELİ

İzmit’e kamu-özel işbirliği ile 500 dönümlük arsada yapılacak olan ve 3 yılda tamamlanması planlanan şehir hastanesinin protokolü yaklaşık 14 ay önce imzalandı. Ancak bir türlü temeli atılamadı. Projenin tamamlandığı, hastane temelinin genel seçimlerden önce atılabileceği öğrenildi.

MERSİN

Bakan Müezzinoğlu, AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan ile birlikte 11 Mart 2014’te Mersin Şehir Hastanesi’nin temelini atmıştı. Bin 250 yatak kapasiteli hastanenin temel çalışması sürüyor. 

GAZİANTEP

Gazaiantep Şehir Hastanesi'nin temeli geçen yıl Aralık ayında Sağlık Bakanı Müezzinoğlu tarafından atıldı. Yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen henüz inşaat çalışmaları başlamadı. Yetkililerden alınan bilgiye göre projenin yerinin değiştirilmesi düşünülüyor.

ŞEHİR HASTANELERİNİN 20 MİLYAR LİRAYA MALOLACAĞI BELİRTİLMİŞTİ

Şehir hastaneleri için Sağlık Bakanlığı ile müteahhit firmalar arasında nihaî sözleşme imzalanmamış olmasına rağmen, seçim öncesinde hızlı bir şekilde temel atma törenleri yapıldığı öne sürülmüştü. Temeli atılan hastanelerde devlet, müteahhidin 25 yıl kiracısı olacaktı. Şehir hastaneleri projesinin yaklaşık 20 milyar liraya mal olacağı ifade edilmişti. 

14 ilde kamu özel işbirliğiyle gerçekleştirilecek 15 şehir hastanesinin toplam yatak kapasitesinin 24 bin 405 olacağı, şehir hastaneleri kampüslerinde genel hastanelerin yanı sıra kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesi, kalp damar hastalıkları hastanesi, fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi, onkoloji hastanesi, ruh sağlığı hastanesi, yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi gibi dal hastanelerinin bulunacağı açıklanmıştı. Açıklamaya göre, projesi imzalanacak şehir hastaneleri şöyleydi: 

-Adana Şehir Hastanesi, 
-Ankara Bilkent Şehir Hastanesi 
-Ankara Etlik Şehir Hastanesi 
-Elazığ Şehir Hastanesi 
-Gaziantep Şehir Hastanesi 
-İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi 
-Kayseri Şehir Hastanesi 
-Mersin Şehir Hastanesi 
-Yozgat Şehir Hastanesi 
-İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi 
-Konya Şehir Hastanesi 
-Manisa Şehir Hastanesi 
-Bursa Şehir Hastanesi 
-Kocaeli Şehir Hastanesi
-Isparta Şehir Hastanesi 
-Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Binası

Okunma Sayısı: 7993
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı