Geçtiğimiz aylarda gazetemizde Avustralyalı Müslüman Peter Barnett ile yapılan bir röportaj yayınlanmıştı.
RUHAN ASYA
1994’te Müslüman olan Barnett, Risale-i Nur’u ve Bediüzzaman’ı tanıdı. Avusturalyalılar’a Said Nursî’nin biyografisini yazmak için, Bediüzzaman’ın yaşadığı yerleri ziyaret eden Burnett, en sonunda muradına erdi ve Bediüzzaman Said Nursî ve Risale-i Nur hizmeti hakkındaki “Guardian of the Flame (Kıvılcım Muhafızı )” bitirdi. İşte, 80 yaşında olan Barnett geçtiğimiz pazar günü Melbourne Üniversitesi seminer salonunda kitabını tanıttı ve imzaladı.
“Said Nursî korkusuz, cesur millî bir kahramandı”
Geçtiğimiz aylarda gazetemizde Avustralyalı Müslüman Peter Barnett ile yapılan bir röportaj yayınlanmıştı. Peter Barnett, 1970 yılında Endonezyalı bir Müslümanla evlenerek İslâmı tanımış. 1994 yılında da Müslüman olmuş. Daha sonraki yıllarda Risâle-i Nuru ve Bediüzzaman Said Nursî’yi tanımış. Avustralyalılar için Bediüzzaman Said Nursî’nin biyografisini yazmaya ilgi duymaya başlamış. Said Nursî hakkında araştırma yapmak için kendisine refakat eden 3 arkadaşıyla Türkiye'ye giderek, Bediüzzaman Said Nursî’nin yaşadığı yerleri ve birkaç şehri ziyaret etmiş. İstanbul’dan başlayarak İzmir, Aydın, Denizli, Burdur, Isparta, Afyon, Eskişehir, Ankara, Adana, Urfa, Mardin, Bitlis (Nursköyü) Van, Erzurum gibi yerleri dolaşmış.
Ve istek üzerine, Bediüzzaman Said Nursî ve Risâle-i Nur hizmeti hakkında bir kitap yazmaya başlamış. Barnett, bütün mesaisini vakfettiği kitabına
“GUARDIAN OF THE FLAME” (Kıvılcım Muhafızı) adını vermiş. 80 yaşında olan Barnett ilerlemiş yaşına rağmen, bu kitabı bitirmek için yoğun bir gayret içindeydi.
Ve amacına nail olarak kitabını tamamladı ve bastırdı. Kitabıyla, insanları Said Nursî ve Risâle-i Nur Külliyatından haberdar etmeyi hedefleyen Barnett geçtiğimiz Pazar günü Melbourne Üniversitesi seminer salonunda kitabını tanıttı ve imzaladı. City Circle tarafından organize edilen programa Avustralyadaki çeşitli Türk Cemiyetlerinin de iştirak ettiği görüldü. Avustralya Nur Vakfı üyeleriyle biz de oradaydık. Pettar Barnett’le daha önce Avustralya Nur Vakfı çatısı altında iki kez karşılaşmış ve sohbetinden hissedar olmuştuk. Ama bu seferki karşılaşmamızda Pettar Barnett’ı daha farklı gördük. Kitabını bitirmiş ve hedefine ulaşmış olmanın verdiği sevinç yüzünden okunuyordu.
Peter Barnett kitabının tanıtımına önce Risâle-i Nur Külliyatı hakkında kısa ve öz bilgi vererek başladı. Ardından kitabın sayfalarının slayt gösterisiyle özetle Bediüzzaman Said Nursî’nin hayatını anlattı. 15 dakikalık bir aradan sonra Peter Barnett kitapla ilgili kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Ve ardından kitaplarını imzaladı.
Kitabın önsözünü Peter Barnett’in kadim dostu Phillip Adams yazdı. Bir ateist olan Adams, önsözde Avustralya’nın seçkin, tanınmış gazetecilerinden olan Barnett’in İslâmı benimsediğini, fakat bu yolculuğu onunla paylaşmayacağını dile getirmekle birlikte, Barnett’in kararlılığına hayran olduğunu yazıyor. Phillip Adams, Barnett’in Said Nursî’yi derinliğine araştırdığını ifade ediyor. Peter Barnett kitabında Bediüzzaman’ı “Said Nursî cesur, korkusuz millî bir kahramandı” diye tanımlıyor.
Bediüzzaman Said Nursî’nin hayatını anlatıyor, talebelerinden de bahsediyor.. Barnett, Avustralyadaki Nur hizmetlerine de değiniyor. Barnett, Avustralya’da teşekkül eden diğer cemiyetlerin yanı sıra Avustralya Nur Vakfı‘na da yer veriyor. Avustralya Nur Vakfını nasıl tanıdıgını anlatıyor ve vakfın hizmetlerinden bahsediyor. Peter Barnett’ı bu çalışmasından dolayı tebrik ediyor, kitabın insanlığa Said Nursî’yi ve Risâle-i Nur hizmetini tanıtmaya vesile olmasını Yüce Allah’tan temenni ediyoruz.