"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ömer Nasuhi Bilmen rahmetle anılıyor

13 Ekim 2017, Cuma 09:58
Diyanet İşleri eski Başkanlarından Ömer Nasuhi Bilmen, vefat yıldönümünde dualarla anılıyor.

Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 2014 yılında düzenlenen Ömer Nasuhi Bilmen Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada merhum Ömer Nasuhi Bilmen'in darbecilerin "ezan Türkçe okunsun" şeklindeki baskılarına nasıl direndiğini şöyle anlatmıştı:

"Ezanı ve namazdaki Kur'an-ı Kerim kıraatinin Türkçe okutulması hakkında Salihli'den Avukat Ahmet Aktürel tarafından orgeneral Cemal Gürsel'e yazılı 2.7.1960 yani 6. ayda başkan oluyor, 7. ayda bu konudaki talepler artmaya başlıyor. Ben mektubun tamamını okumuyorum ama [Gürsel'e yazılan ve Bilmen'e havale edilen] mektup diyor ki 'Milletten gelen çok büyük bir talep var. Ezan yeniden değiştirilsin, Türkçeleştirilsin ve camide de ibadetler yeniden Türkçe yapılsın' deniliyor. Buna karşı (merhum Bilmen tarafından) verilen cevap aynen şöyledir, bir paragrafını okuyacağım sadece:

"Ezan sadece bir ilan değil, Peygamberimiz tarafından takrir buyurulmuş olan hususi lafızlarla namaz vakitlerinin girdiğini bildiren kitap, sünnet ve icma ile sabit dini bir ilan ve ilamdır. Peygamberimiz devrinden itibaren her devirde ve her yerde bütün Müslümanlar tarafından aynı lafızlarla okunagelmiş olan ezanı hususi lafızlarından başkasıyla okutmaya kalkışmak, Peygamberimizden, Ashabından ve 400 milyonluk İslam camiasından ayrılmak demektir ki kalbinde uhrevi mesuliyet hissi taşıyan hiçbir Müslümanın buna cüret ve cesaret edebileceğine ihtimal verilemez."

Mehmed Kırkıncı hoca da Ömer Nasuhi Bilmen'in şöyle dediğini nakletmiştir: “Bediüzzaman ile Dar’ül Hikmet-ül İslamiye’de iken tanışmıştım. Bütün İstanbul ulemasının takdirlerini kazanmıştı. Ben bizzat birkaç kez sohbetinde bulundum. O dönemde yazdığı bütün makalelerini okudum. Fikirlerinde fevkalade bir tesir vardı. Telif ettiği eserlerden yalnızca Sözler isimli eserini mütalaa ettim, harikulade bir eserdi. Doğrusu ilm-i kelamda bir tecdit hareketi yaptı. İmanın bütün rükünlerini kemal-i vuzuhla ortaya koydu. Cenab-ı Hak bu millet-i İslamiyeyi sahipsiz bırakmamıştır. Her asırda büyük müçtehitler, mücedditler ve mürşitler göndermiştir. Bediüzzaman da o zatlardan birisidir. O,cebir ve kuvvetin, zulüm ve tahakkümün hüküm ferma olduğu bu devirde gönderilmiştir.’’

Galip Gigin de Ömer Nasuhi Bilmen'in, Bediüzzaman Hazretlerinin eserleri için söylediği şu sözü nakletmiştir: "Onun eserleri, ileride İslâm dünyasın da tek mehaz olacak değerdedir."

Ömer Nasuhi Bilmen kimdir?

Ömer Nasuhi Bilmen, 1882'de Erzurum'da doğdu. 1913-1943 yıllarında çeşitli öğretim kurumlarında hocalık yaptıktan sonra 1943'te İstanbul Müftüsü, 1960'ta da 1 yıl süreyle Diyanet İşleri Başkanı oldu. 13 Ekim 1971'de 89 yaşındayden vefat etti. Bilmen'in kabri, Edirnekapı Sakızağacı Şehitliği'ndedir. 

Ömer Nasuhi Bilmen'in Islahat-ı Fıkhiyye Kamusu, Kur'an-ı Kerim Meali, Tefsir Tarihi, Büyük İslam İlmihali gibi eserleri bulunuyor.

Okunma Sayısı: 4373
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı