Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Tunceli'nin Pertek ve Çemişgezek ilçe belediyelerine hibe edilen "Murat" ve "Bayram Baba" feribotları, törenle suya indirildi.
Tunceli Valisi Osman Kaymak, Pertek feribot iskelesindeki törende, hükümetin son yıllarda ulaştırma alanında önemli yatırımlar yaptığını söyledi.
Ülkenin dört bir köşesinin duble yollarla birbirine bağlandığını belirten Kaymak, feribotlarla da Çemişgezek ve Pertek ilçelerinin Elazığ ile ulaşımının kolaylaşacağını vurguladı.
Tunceli'nin sorunlarının çözümü için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kaymak, "Geçmişte yaşanan acı olaylar maalesef etkisini sürdürüyor. Onun için söylediğimiz çok güzel bir söz var, bölgemiz için en güzel teşvik Çözüm Süreci, diğer ismiyle kardeşlik, birlik ve beraberlik sürecidir" dedi.
Kentin birçok güzellikleri bulunduğunu anlatan Kaymak, "Doğasıyla, tabiatıyla, özellikleriyle, Alevi kültürünün de merkezi. O anlamda bu güzelliklerin bütün Türkiye ile bütünleşmesi lazım. Ama maalesef ilimiz bundan yararlanamıyor" diye konuştu.
Tunceli'nin, Anadolu'nun diğer illeri gibi bütün imkanlarını paylaşan, ülkenin güzelliklerini bölüşen, halkı daha mutlu bir il olmasını istediklerini dile getiren Kaymak, o anlamda bu tür hizmetleri çok önemsediklerini kaydetti.
Kentin ulaşımda önemli bir geçiş noktası olduğunu vurgulayan Kaymak, karayollarında önemli çalışmalar başlatıldığını da anlattı.
Tunceli-Pertek karayolunun gelecek yıl tamamlanacağını söyleyen Kaymak, "Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan Erzincan-Tunceli-Elazığ karayolu, programa alınması halinde Tunceli için kader bir projedir. Bitmesi durumunda Tunceli tam bir ulaşım aksı üzerinde bulunacak, belki de gelecekteki önemli lojistik merkezlerden olacaktır" ifadelerini kullandı.
Kaymak, diğer projeler hakkında da bilgi vererek, "Burada birlik ve beraberliği sağlamaya, halkımızın mutluluğuna mutluluk katmaya çalışıyoruz" dedi.
Çözüm Süreci'ne de değinen Kaymak, şu görüşlerini bildirdi:
"Halkımız artık barış, kardeşlik istiyor. Barış ve kardeşlik sürecine halkımızın yüzde 100'ü destek oluyor. Bu süreci bozmak isteyenlere, 'Artık yeter, barışın, kardeşliğin kalıcı olması için elbirliği yapalım, geleceğimizi, çocuklarımızın geleceğini planlayalım, onlara güzel umutlar verelim' diyorum."
"Tersane sayısı 73'e çıkarıldı"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın da bakanlıklarının Türkiye'nin son on yıldaki değişiminde önemli rol oynadığını belirtti.
Türkiye'de son yıllarda denizcilik alanına yapılan yatırımlarla tersane sayısının iki katından fazla artırılarak 73'e çıkarıldığını vurgulayan Aydın, böylece deniz taşımacılığında ihtiyaç duyulan her türlü aracı üretme imkanına kavuştuklarını dile getirdi.
Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğünün kurulduğuna işaret eden Aydın, şöyle devam etti:
"İlk kez iç sular, teşkilat şemamızda yer almış oldu. İç sularımızla daha fazla ilgileneceğiz. Bu çerçevede bakanlığımız daha önce benzer faaliyet gerçekleştirmiş, bazı özel idarelere benzer şekilde deniz araçları temin etmişti. Bugün Tunceli ile Gaziantep, Malatya ve Şanlıurfa'ya ikişer gemi teslim ediyoruz. Bu toplam 40 milyon lirayı aşkın bir yatırımdır."
Pertek Belediye Başkanı Recai Vural ise feribotların her birinin 5 milyon 850 bin liraya mal olduğunu ve belediyelere hibe edildiğini söyledi.
Daha sonra, Tunceli Valisi Kaymak, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu ve beraberindekiler, İl Müftüsü Hüseyin Yıldırım'ın okuduğu duanın ardından feribotların kurdelesini kesti. Protokol üyeleri, Keban Baraj Gölü'nde gezdikleri feribot hakkında bilgi aldı.
AA