Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili 19'u tutuklu 33 muvazzaf askerin yargılandığı davanın 8. duruşması yapıldı.
Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuksuz sanıklar ile avukatlar hazır bulundu. İstanbul’da Selam Tevhid soruşturmasında tutuklu askerler ise mahkemeye SEGBİS sistemi ile bağlandı. '
Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri' gerekçesiyle 'yayın yasağı ve gizlilik' kararı bulunan dava, aralarında ‘ fiili ve hukuki irtibat bulunması’ nedeniyle 4 cumhuriyet savcısı ve 1 albayın yargılandığı Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ndeki dosya ile birleştirilmesi yönündeki talebin sonucunun beklenmesine karar verilerek, duruşma ertelendi.
Duruşma sonrası Adana Adiyesi önünde basın mensuplarına açıklamada bulunan Avukat Tolga Kaan Pataz, kamuoyunda MİT’e ait olduğu iddia edilen TIR’larla ilgili yapılan yargılamada, 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bir önceki celsede, sanık savunmalarının alınmasına devam edileceğini beyan ettiğini hatırlattı.
Ancak adli tatil döneminde eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, özel yetkili savcılar Aziz Takçı ve Özcan Şişman ile eski İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay hakkında aynı fiilden dolayı Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde açılan davanın ilk duruşmasının 1 Ekim’de yapıldığını kaydeden Pataz, şu ifadeleri kullandı:
“Bu duruşmadan önce Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunması nedeniyle Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nden dosyaların birleştirilmesi hususunda görüşünü sormuştu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, mahkemeye cevabi olarak ‘duruşmanın 1 Ekim’de başlayacağını, bu talebin burada değerlendirilmesi gerektiğini’ bildirmişti.
Bugün, iddia makamındaki savcı tarafından Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ndeki yargılamada dosyaların birleştirilmesi hususunun değerlendirilmesi için Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmanın herhangi bir işlemin yapılmadan beklenilmesi yönünde mütalaa bildirdi.
Bir kısım sanıkların avukatları bu talebin olumlu olduğunu, bir kısım müdafiler ise talebin reddini istedi. Nihai olarak duruşma 6 Kasım 2015 tarihine ertelendi. Şu aşamada 22 Ekim’de Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde yapılacak yargılamada çıkacak cevabın beklenmesine karar verildi.”
Adana'da Ceyhan ilçesi Sirkeli gişelerinde 19 Ocak 2014'te MİT'e ait TIR'ları durdurdukları iddiasıyla Adana ve Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli 13 askeri personel hakkında 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme' suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar; 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla açıklama' iddiasıyla müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.
1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ilçesi sınırlarında MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin 4 şüpheli, 19 Ocak 2014'te Adana'nın Ceyhan ilçesi Sirkeli doğu gişelerinde MİT TIR'larının durdurulması konusunda 15 şüpheli olmak üzere toplam 19 kişi hakkında 'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak' suçundan kamu davası açıldı. Yargılama sırasında bu dosyalar birleştirildi.