Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Ramazan Bayramı nedeniyle bir hafta ara verdiği yoğun mesaisine devam edecek.
Genel Kurul'da bu hafta, yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi, yerli-yabancı işgücü dengesi kurularak nitelikli yabancı işgücünden de yararlanılmasını öngören Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesi planlanıyor.
Tasarıya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancı istihdam taleplerini almak, uluslararası işgücünün etkilerini izlemek üzere yabancı başvuru, değerlendirme ve izleme sistemi kuracak. Düzenlemenin yasalaşması ile sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınacak. Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu oluşturulacak.
Türk soylu olduğu bildirilen, KKTC vatandaşı ve Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşları ile bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye'ye gelen başarılı yabancılar çalışma izni konusunda istisnalardan faydalanabilecek. Tasarıyla, eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı,
Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi değerlendirilen ve Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre başvurusu uygun görülen yabancılara "Turkuaz Kart" verilecek.
Tasarıya göre Bakanlar Kurulu, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde ülke, kişi, coğrafi bölge, süre, sayı, oran, tür, nitelik, sektör, iş ve meslek itibarıyla çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti verilmesini belirleyebilecek, sınırlandırabilecek, kısmen veya tamamen durdurabilecek veya yasaklayabilecek.
Türkiye'de bir yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına kayıtlı yabancı öğrenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilecek.
Çalışma izni olmaksızın; bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 2 bin 400 TL, bağımsız çalışan yabancıya 4 bin 800 TL, yabancı çalıştıran işverene veya işveren vekiline her bir yabancı için 6 bin TL idari para cezası verilecek. Genel Kurul bu hafta, Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı'nı yasalaştırmak için salı, çarşamba ve perşembe günlerinin yanı sıra cuma günü de çalışacak.
YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK TASARI DA GÜNDEMDE
TBMM'de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı da ele alınacak. Tasarıya göre, mahkeme, iflasın ertelenmesi talebinde bulunulması üzerine, yönetim organının yerine geçmesi için mesleki ve teknik yeterliliğe sahip kayyım atayacak. Mahkeme, gerektiğinde kayyımın görevine son verebilecek. Bir kişi aynı anda en fazla 3 dosyada kayyım olarak atanabilecek.
Hayat sigorta süresi en az 10 yıl veya ömür boyu olan tek primli yıllık gelir sigortalarından yapılan ödemelerin tamamı gelir vergisinden müstesna olacak.
Hayat sigortasından 10 yıl prim ödeyerek ayrılanlar ve emeklilik hakkı kazananlar, toplu para almak yerine tasarruflarını 10 yıl ve üzeri tek primli gelir sigortalarına yatırırsa, yatırılan kısma ait ödemeler vergisinden muaf olacak.
Doğal afetler ile tutukluluk ve sabotaj gibi nedenlerle ekonomik kayıplara uğrayan işverenler ile sigortalıların, süresi dolmuş borçları bir yıla kadar ertelenebilecek.
Tasarı, varlık barışını da kapsıyor. Yurt dışındaki para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetlerin 31 Aralık 2016'ya kadar bildirilmesi halinde, bu kıymete vergi incelemesi ve soruşturma yapılmayacak.
Düzenleme ile karşılıksız çeke de ceza geliyor. Karşılıksız çek veren kişi, her bir çek için bin 500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Adli para cezasının ödenmemesi halinde, doğrudan hapis cezası verilebilecek.
Bu iki tasarının ardından henüz Meclis'e sevk edilmeyen, çeşitli bakanlıklarla ilgili düzenlemeleri içeren torba tasarının da Genel Kurulun gündemine alınabileceği ifade ediliyor.
Öte yandan Meclis tatile girmeden AK Parti Grubu TBMM İçtüzüğü değişikliğini de gündeme getirmeye hazırlanıyor. Bu bağlamda AK Parti’nin Meclis’te kavga, küfür ve hakarete "para cezası" önerisinin de TBMM İçtüzüğü değişikliğinde gündeme alınması bekleniyor. İçtüzüğün değişmesi ile ilgili düzenlemenin Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesi ile birlikte küfür eden, hakaret eden, kavga çıkaran ve kavgaya sebebiyet veren milletvekili Meclis kararı ile maddi bedeli de ödemek zorunda kalacak.
AA