Edirne'de taşkına yol açan Meriç ve Tunca nehirlerinin havzalarının genişlediği, iki nehrin normal noktalarından 1 kilometre geride birleştiği bildirildi.
Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ile taşkın bölgesindeki tarama çalışmasına katılan AA muhabirinin gözlemlerine göre, Meriç ve Tunca nehirleri, gelen yoğun su kütlesi nedeniyle yataklarını önemli oranda aştı.
Havzaları genişleyen nehirler, normal debi akışında Bülbül adası mevkisinde birleşirken hafta başından itibaren 1 kilometre daha geri bir noktada birleşti.
Taşkın nedeniyle pek çok balıkçı barınağı sular altında kalırken, iki nehir arasındaki adalarda bulunan ağaçların birçoğu, suyun şiddeti nedeniyle yıkıldı.
EDAK Başkanı Serhat Ceylan, Edirne'deki nehirlerin devam ettiği İpsala bölgesinde debinin yükselebileceğini kaydetti.
Bu arada Meriç Nehri'nin debisi bin 300 metreküp/saniye seviyelerine indi.
Meriç Nehri'nin debisi İpsala'da artıyor
Öte yandan, Edirne'deki taşkın sonrasında düşüşe geçen Meriç Nehri'nin debisi, İpsala ilçesinden geçen bölümünde yükseldi.
Devlet Su İşleri Edirne Bölge Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 2 bin 500 metreküp/saniyeye ulaşan debi dolayısıyla seddeleri güçlendirme çalışması yapıyor.
DSİ 114. Şube Müdürü Egemen Gökalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meriç Nehri'nin debisinin yükselişini takip ettiklerini ve sorun oluşturabilecek alanlarda tedbir aldıklarını söyledi.
Meriç ilçesine bağlı Kadıdondurma, Adasarhanlı köylerinde, Küplü beldesinde, İpsala’da da Mandakoru mevkisinde çalışma yürüttüklerini belirten Gökalp, şöyle konuştu:
"Daha önce İpsala’yı koruyacak seddeleri güçlendirmiştik. Şu an çok endişelendirecek bir durum yok. Sadece tedbirlerimizi aldık. Suyun yükselişini gözlüyoruz. Çok sürpriz bir durum olmazsa suyun seddeleri aşma ihtimali az görünüyor. Aşma ihtimali olan yerlerde de zaten yükseltme çalışmaları yapıyoruz. 24.00 sıralarında en yüksek noktaya ulaşacak debinin düşmesini bekliyoruz. Ekiplerimiz sedde boylarında 24 saat gözlem yapıyor."
Gökalp, sınırda yaz seddeleri ile korunan 1. Hudut Taburuna bağlı Ferre Hudut Bölüğünün tedbir amacıyla taşındığını ama diğer bölüklerde böyle bir çalışma olmadığını vurguladı.
İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman ise DSİ ile ortak çalışmalar yürüttüklerini ve gerekli önlemlerin alındığını kaydetti.
Meriç seddeleri boyunda çiftliği bulunan hayvan üreticisi Oğuz Şenkol ise nehrin yükselmesinden tedirgin olduklarını, tehlikenin devam etmesi halinde hayvanlarını taşımayı düşündüklerini ifade etti.
Bu arada, nehrin yükselmesi dolayısıyla Sarıcaali Ovası'nda su baskını olduğu bildirildi.
AA