TARAFSIZ OLMASI GEREKEN YSK VE ANADOLU AJANSI GİBİ DEVLET KURUMLARININ SEÇİM TARTIŞMALARININ ODAĞINDA OLMASININ KURUMLARIN İTİBARINI YIPRATTIĞI BELİRTİLDİ.
SEÇİM BİTTİ, TARTIŞMALAR SÜRÜYOR
31 MART seçimleri bitti, ancak seçim akşa-mından bu yana devletin iki önemli kurumu YSK ve Anadolu Ajansı tartışmaların odağında yer alıyor. İki kurumun da yurtiçinde ve dün-yada tarafsızlığı ile güvenirliliği sorgulanırken, her iki kurumda görev yapmış eski yöneticilerden “bu kurumlar yıpratılmasın” çağrısı geldi.
Eski yöneticiler: Kurumlara güvenin
AA Eski Genel Müdürü Kemal Öztürk, ajansın bu tartışmalardan uzak tutulması için, bundan sonra yapılacak seçim sonuçlarının YSK tarafın-dan açıklanması teklifini yaparken, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, da “Herkes YSK'ya güvensin, oradan çıkacak olan sonuç adil ve hukukî bir sonuç olacaktır” dedi.
***
Kurumun krizi daha iyi yönetmesi mümkündü
Gazeteci ve Anadolu Ajansı eski Müdürü Kemal Öztürk, Yeni Şafak’taki dünkü yazısında seçim gecesi AA tarafından yapılan veri girişinin durdurulması tartışmalarına değindi.
Öztürk, sonuçları YSK açıklasın kurumlar yıpratılmasın önerisinde bulundu. Öztürk’ün yazısının ilgili bölümü şöyle; “31 Mart seçimlerine gelince. Ajansın resmî açıklamasına göre, çok uzun süre veri yayınlanmamasının nedeni, sandık başından veri girilmemesi olarak açıklandı. Detayları bilmiyorum. Kurumun krizi daha iyi yönetmesi mümkündü. Ancak bir kasıt olduğunu düşünmüyorum. Anadolu Ajansı, seneye 100 yaşında olacak. Tam yüz yıldır, kurumun en büyük mirası ve değişmeyen gücü şu cümledir: “Anadolu Ajansı yazmışsa, doğrudur”. İşte bunun zarar görmemesi gerekir. Zira AA bugün ülkenin dünyadaki en önemli sesidir. Bu kurumu yıpratmak, bizzat devletin dünyadaki görünürlüğünü yıpratmaktır. Doğru ve güvenilir yayın yapmak, ajans çalışanları için fikri namus meselesidir. Eminim bugün de Ajans çalışanları aynı görüştedir. Bu yüzden AA eleştirisi yapanların daha dikkatli olması gerekir.”
Ajans daha fazla hırpalanmasın
“Fakat seçim sonuçlarını verdiği günden beri, Ajans siyasi tartışmaların içinden bir türlü kurtulamadı. Bunun kurumun marka değerine ve güvenilirliğine zarar verdiği görülüyor. Ancak ortada bir gerçek var ki, seçim sonuçlarını verecek başka bir kurum yok Türkiye’de. Aslında AA biraz da zorunluluktan bu yayını yapıyor. Benim önerim, Yüksek Seçim Kurulu’nun, sandık başından veri yayınlamaya başlamasıdır. Bu veriyi hem siyasi partilere hem de medyaya versin. AA da oradan alsın. Bugün herkes Yüksek Seçim Kurulu’na güveniyor değil mi? Her partinin orada temsilcisi var. O yüzden YSK teknolojisini yenilesin, yazılımını geliştirsin ve modern bir sistem kurarak sandık başından verileri sadece kendisi yayınlasın. Seçime giren her siyasi parti de bu sistemde temsilci bulundursun. Ve artık, hem tartışma bitsin, hem de Ajans daha fazla hırpalanmasın.”
***
Herkes YSK’ya güvensin
31 Mart yerel seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Bize yapılan şikayet başvurularını YSK’ya gönderdik. Herkes YSK’ya güvensin, oradan çıkacak olan sonuç adil ve hukuki bir sonuç olacaktır” dedi.
Kamu Başdenetçisi Malkoç, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin yaptığı açıklamada, seçim öncesince Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) şikayet başvurusunda bulunulduğunu söyledi. Malkoç, “Anayasanın hükmü çok açık, Türkiye’de seçimlerin hazırlanması ve yürütülmesinde tek yetkili kurum Yüksek Seçim Kurumu. Dolayısıyla bize yapılan başvuruları biz YSK’ya gönderdik” diye konuştu.
YSK’nın dünyaya örnek kurumlardan bir tanesi olduğunu söyleyen Sputnik’in haberine göre Malkoç, şöyle devam etti; “Şunu ifade edeyim ki, Türkiye’nin çok güçlü kurumları var. Türkiye’de seçim konusunda dünyaya örnek olacak bir kurumu var, Yüksek Seçim Kurumu. Elbette sonuçlara itirazlar olacaktır, elbette farklı görüşler ortaya çıkacaktır ama ben YSK’da iki yıl çalıştım. Herkes YSK’ya güvensin, oradan çıkacak olan sonuç adil ve hukuki bir sonuç olacaktır. Nasıl ki TSK Türkiye’ye yapılacak saldırılarda güçlü bir kurumsa, seçim alanında dünyaya örnek kurumlarımızdan birisi de Yüksek Seçim Kurumu’dur.”