Bakanlıktan gelen ‘kanser tedavisi ücretsiz’ açıklamalarının uygulamada olmadığını söyleyen hasta yakını, “Açıklamalar ve uygulamalar birbirini tutmuyor. Bu Türkiye’nin sorunu” dedi.
HABER: ÜLKER YILMAZ CABA
ulkery.caba@yeniasya.com.tr
Temmuz ayının başında gündeme gelen kanser hastalarının tedavisi için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Kanser hastalarımızın tedavilerini tamamen ücretsiz hale getirdik” demişti. Eşi kanser hastası olan S.Y. açıklamalarla yaşadıklarının birbiriyle uyuşmadığını söyledi.
Tedavi gördüğü hastanenin ve doktorun ismini paylaşmak istemeyen S.Y. hastaneden aldığı hizmetin hâlâ ücretli olduğunu söylüyor. Hastaneye itiraz eden S.Y. “Bakan Sarıeroğlu’nun açıklamalarına göre ücret alınmaması gerekirken, belgeler hastaneye ulaşmamış” dedi. Sağlık Bakanlığına 184 telefon hattıyla ulaşan S.Y. oradaki temsilcilerle arasında geçen konuşma için, “SGK’yı aradım. Orada, yazının olduğunu ancak bu yazının sisteme yansımadığını söylediler. Konuyu araştırıp bilgi vereceklerini ilettiler” dedi.
İlâçlarda ücret sorunu devam ediyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’ne ilişkin yeni düzenleme Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve düzenlemeyle kanser tedavisi, cerrahisi ve ilâçlarına ilişkin her türlü ilâve ücret ve fark ödemesi kaldırıldı denmişti. Fakat kanser hastası yakınları olanlar bazı ilâçları ücretsiz alamadıklarını ve hastalığın evresi ve türüne göre uygulamaların değiştiğini iddia ediyor.
Sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlar ilâçların ücretsiz olmadığını belirtiyor. Bir hasta yakını “Devlet bu ilâçları sadece 2 teşhis için ödüyor. Diğer kanser türleri için ödeme yok. Doktorlar öneriyor. Gecen yıl 2 kür için 25 bin TL ödedik. Kredi çekerek. Hasta yakınlarının yazdıklarının tamamı doğru. Kimse devlet ödüyor falan demesin” şeklinde bir paylaşımda bulundu. Bazı hasta yakınları ise ilâçları alabilecek yardımseverler bulabilmek için reçetelerini sosyal medyadan paylaşıyor.
Madem ücretsiz neden para ödemek zorunda bırakılıyorum?
Çağrı merkezindeki temsilcilerin tavsiyesi ise, hastaneye gerekli ödemenin yapılıp, oradan alınan belgeler ile Çalışma Bakanlığının yayımladığı tebliğ doğrultusunda mahkemeye başvurulması oldu. Duruma sitem eden S.Y. “Parayı yatırıyorsun ondan sonra tazmin ediyorsun. Madem kanser tedavisi ücretsiz, benden neden para alınıyor? Madem para alınacak, neden böyle bir açıklama yapılıyor?” sorusunu yetkililere yöneltti. Mahkemeye tedavisi devam ettiği için başvuramayan S. Y. tedavi için sürekli ciddi paralar ödemek durumunda kaldığını söyledi. S. Y son olarak, “Açıklamalar ve uygulamalar birbirini tutmuyor. Bu Türkiye’nin sorunu” dedi.
Bakanlıklar arasında çelişkiler var
Ablası kanser hastası olan ve mecburen süreci yakından gözlemleyen M. S ise özel hastanelerin kanser tedavileri için ücret istediğini söyledi. Normalde ücretsiz olan özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ise görevlilerin kendilerini onkoloji doktorlarının muayenesine yönlendirdiğini söyleyen M. S., ücretli olduğu için o doktorlara gitmeyi kabul etmeyince acil servis personellerinin de hastayla ilgilenmediğini belirtiyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında iletişim sorunu olduğunu düşündüren bir başka durum ise hastaların SGK’ya yönlendirilmesi. SGK’yı arayan hastalara ise ‘kanser tedavisi özel ve devlet bütün hastanelerde ücretsizdir’ şeklinde bir açıklama yapılıyor. Hastalardan alınan bilgiye göre özel hastaneler kemoterapi tedavilerinden dahi ücret istiyor.
Haber Merkezi