İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret AŞ'ye (İZBAN) bağlı iş yerlerinde 10 Aralık'ta başlatılan grev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Resmi Gazete'de yayınlanan kararı ile 60 gün süreyle ertelendi.
Karara gerekçe olarak grevin "şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görülmesi" gösterildi. Grevin ertelenmesiyle İZBAN seferleri bugün itibariyle normale döndü.
Ancak grevin AKP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci'nin "Bu çile en kısa zamanda bitecek" tweeti sonrası Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ertelenmesi, hem sendika ve yerel siyasetçiler arasında, hem de sosyal medyada bazı tartışmalara neden oldu.
Demiryol-İş Sendikası ve işçiler, demokratik haklarının ellerinden alındığını ve grevin hem iktidar hem de muhalefet partisi tarafından siyaseten kullanıldığını söylüyor.
CHP'li yetkililer grevin "politik" olduğunu ima eden ve AKP'yi grevden siyasi olarak faydalanmakla suçlayan açıklamalar yapıyor.
İşçiler neden greve gitti?
İZBAN işçileri, maaşlarının Türkiye'nin diğer büyük şehirlerindeki raylı ulaşım işçilerinin maaşlarının altında olmasını gerekçe göstererek zam talebinde bulunmuştu.
Yüzde 50'si Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na (TCDD), yüzde 50'si de İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan İZBAN önce işçilere yüzde 21'lik bir teklifte bulundu.
Zam oranını kabul etmeyen İZBAN'ın 343 personeli, 10 Aralık günü greve başladı.
Ardından İZBAN zam oranını güncelledi ve 27 Aralık'ta yapılan açıklamada, grevin "hemen sonlandırılması" şartıyla ve ilk öneriye göre 4 puanlık artışla ortalama yüzde 26 zam önerisinde bulunulduğu ancak Demiryol-İş Sendikası'nın greve devam etme kararı verdiği belirtildi.
Grev nasıl siyasi boyut kazandı?
Grevin 31 Mart'taki yerel seçimler öncesine denk gelmesi ve AKP'nin CHP'de olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanmak istemesi, grev yapan işçilerin hem CHP'li yetkililer hem de bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından "siyaset yapmakla" suçlanmasına neden oldu.
İzmir'in CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2 Ocak'ta Twitter'dan yaptığı açıklamada "Grev haktır ama işverenin verebileceği en iyi orandaki zamma karşılık vatandaşları mağdur etmek, onların toplu ulaşım hakkını ellerinden almak ve bunu sadece İzmir'de yapmak, aklımıza farklı senaryolar getiriyor" demişti.
CHP Milletvekili ve DİSK eski Genel Başkanı olan Kani BEKO da 7 Ocak'ta "İZBAN Grevi amacından saptırıldı. Greve gidilmesinin asıl nedeni yerel seçim öncesi İzmir'de ulaşımın felç olması ve Büyükşehir'in beceriksizlikle suçlanmasıdır, yani politiktir" açıklamasını yapmıştı.
Tartışma, AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci'nin 7 Ocak'ta Twitter'dan attığı "Bu çile en kısa zamanda bitecek!" mesajı ve hemen ardından grevin Cumhurbaşkanlığı kararıyla ertelenmesiyle alevlendi.
BBC Türkçe