Toplumsal olaylarda polisin yetkilerini artıran, 'İç Güvenlik Paketi'nin Meclis'teki görüşmeleri haftaya ertelendi
Toplumsal olaylarda polisin yetkilerini artıran, muhalefetin tüm itirazlarına karşın komisyonlardan hızla geçirilen İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerinin TBMM Genel Kurulu'nda bugün başlaması bekleniyordu. Ancak dün Genel Kurul'da Maden Yasası'nın görüşmeleri tamamlanamadı. TBMM Genel Kurulu'nda yarın ise, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkındaki gensorunun görüşmeleri yapılacak. Edinilen bilgiye göre, Ak Parti grubu TBMM Genel Kurulu'nu cuma günü çalıştırmak yolunu seçmedi.
Bunun yerine, 'İç Güvenlik Paketi'nin, haftaya bırakılması kararı alındı. Tartışmalı iç güvenlik paketinin, TBMM Genel Kurulu'nda önümüzdeki salı günü görüşülmeye başlanması bekleniyor.
Bakan Ala'dan CHP liderine cevap: Elinde sapan olmayacaksa...
Meclis'te görüşmeleri ertelenen 'İç Güvenlik Paketi' polise geniş yetkiler getirirken, gösterilerde kullanılan sapanın için 4 yıl hapis öngörülüyor. İşte pakette yer alan maddelerin bazıları: Polisin arama yetkisi artırılıyor: Mevcut durumda suç şüphesi ile durdurulan kişinin hâkim-savcı kararı olmadan üstü ve eşyası ile aracının görünmeyen kısımları aranamıyor. Öngörülen düzenlemeye göre ise kolluk amirinin emriyle arama yapılabilecek ve bunun onayı 24 saat içinde hâkime sunulabilecek.
Karakollar evlere taşınıyor: Müşteki, mağdur veya tanık ifadeleri ikametgâhında veya işyerinde alınabilecek. Muhalefet, bu düzenlemeyi, “karakolu kişinin evi veya işyerine taşıma” olarak yorumluyor.
Topluca bulunulan herhangi bir yere molotof, yakıcı, yanıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran ya da saldırmaya teşebbüs edene karşı polise silah kullanma yetkisi veriliyor.Hâkim kararı olmadan dinlemenin süresi 48 saat: Mevcut durumda 24 saat olan acele hallerde emirle yapılan dinlemede hâkimden izin almadan dinleme yapabilme süresi 48 saate çıkarılıyor. Dinlemeler sıralı amirlerin denetimine açılarak hükümetin kontrol imkânının artırılması öngörülüyor.
Havai fişek ve sapan için 4 yıl hapis: Havai fişek, demir bilye, sapan vb, ile yürüyüşe katılmak 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na giriyor. Ceza mevcut haliyle 6 ay- 3 yıl arası iken, düzenlemeyle 2,5 ila 4 yıl arasına çıkarılması öngörülüyor.
Toplumsal olaylarda kamu , gerçek veya tüzel kişilerin mallarına verilen ve devlet tarafından karşılanan zararların sorumlulara rücu edilmesi öngörülüyor.
Atkı, poşu, gaz maskesi takana 3 yıl: “Terör örgütünün propagandasına” dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlar 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, cebir, şiddet vb, hallerde alt sınır 4 yıla çıkarılıyor. Böylece, örneğin toplumsal olaylar sırasında gazdan korunmak için maske takan veya yüzünü sırf bu yüzden örtenler de ağır cezalara çarptırılabilecek. Havai fişek, afiş, üniforma vb, ile toplantı ve gösteri yürüyüşü, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen yüzü kapalı toplantı ve yürüyüşe katılma, tutuklama sebebi sayılıyor.
Mevcut durumda Cumhuriyet savcısında olan gözaltı yetkisi belli hallerde kolluk amirlerine veriliyor. Buna göre, suçüstü hallerinde kolluk amirleri 24 saate kadar, toplumsal olaylarda ise 48 saate kadar kişileri gözaltına alabilecek.
Araç kiralayanların kimlik bilgilerinin kayda alınıp gerektiğinde kolluğa verilmesi zorunlu hale getiriliyor. Ayrıca kiralık araçlara, araç takip sisteminin takılması zorunluluğu ile araç kiralayanların gittikleri yerlerin tespit edilebilmesi zorunluluğu getiriliyor.