Kanun Hükmünde Kararnameyle kamudan atılanlara ‘yargı yolu’ açılacak. Getirilecek olan bu düzenlemeyle AB’den gelen eleştirilerin azaltılması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruların önüne geçilmesi amaçlanıyor.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) on binlerce kişinin kamudan atılmasının ardından eleştirilerin hedefi olan hükümetin, tasfiye edilenlere yargı yolunu açma hazırlığında olduğu belirtildi. Uygulamanın amacı ise Avrupa Birliği’nden gelen (AB) ‘hukuka uygunluk’ eleştirilerinin önünü kesmek olarak yorumlandı.
Hukukçuların madde üzerinde çalıştıklarını belirten hükümet kaynakları, “İşin özü, kamudan atılanlara ve FETÖ kapsamında idari yaptırım uygulanan müteahhitlere ‘yargı yolu’nun açılmasıdır. Madde, bunu düzenleyecek” diye konuştu. Habertürk’ün haberine göre Gülen hareketine mensubu oldukları iddiasıyla bazı askerler, polisler, yargı mensupları ve eski kamu personeli hakkında başlatılan soruşturma sürecine vurgu yapan kaynaklar, çıkarılacak yeni KHK’nın yargı süreçlerini etkilemeyeceğini belirtti.
Başvuruların önü kesilecek
Öte yandan KHK’larla hakkında işlem yapılan eski kamu personellerinin AİHM’e başvuru hazırlığında olduğunun gündeme gelmesinin ardından hükümet, yeni KHK ile iç hukuk yollarının işletilmesini ve söz konusu kişilerin AİHM’e yapacakları başvuruların da önüne geçmeyi hedefliyor.
Geciken adalet, adalet değildir
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kamudan ihraç edilenlerin göreve iade edilmesi için yeni KHK geldiğini belirterek, “FETÖ üyesi olmayanların sayısı çok düşük. Mağduriyet söz konusu değil, hatalar olabilir, onları düzeltiyoruz. OHAL biterken bir yetki vereceğiz idareye. Bu kapsamda hata tespit edilirse, düzenleme yıllar sonra da yapılabilecek” demişti. Canikli’nin bu sözleri eleştiren köşe yazarları da ‘geciken adalet, adalet değildir’ vurgusu yaparak mağdur insanların ruh sağlıklarının bozulduğu ve intiharların arttığını ifade etmişlerdi.