Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Adana'da üretilen ekmekte GDO'lu soya kullanıldığı yönündeki iddialara ilişkin "Adana'da ekmekte herhangi bir GDO tespit edilmemiştir" dedi.
Şanlıurfa’da referandum çalışmasını yürüten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, AK Parti milletvekilleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Bakan Faruk Çelik, Adana'da üretilen ekmekteki bir katkı maddesinin Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) soya içerdiği iddialarına cevap verdi. Bakan Çelik, Adana'da gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan, hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınarak incelendiğini söyledi. Türkiye'de GDO'lu ürün üretilmesinin yasak olduğunu, sadece Bio Güvenlik Kurulu'nun verdiği kararla kısmi yem açığının kapatılmaya çalışıldığını anlatan Bakan Çelik, şöyle dedi:
"GDO, bitkilerin DNA’sına yapılan bir müdahaledir. Türkiye’de GDO bitki ve hayvan üretmek kanunen yasaktır. Bizde GDO ürünlerin yasak olduğunu bir kez daha açık bir ifade ediyorum. Eğer böyle bir şey söz konusu oluyorsa 5 ile 12 yıl arasında hapis cezası olduğunu buradan belirtiyorum. Türkiye bu yasağın yanında sadece mısır ve soyanın yem sanayide kullanmasında izin vermiş durumdadır. Mısır ve soyanın GDO olmasına Bio Güvenlik Kurulu tarafından müsaade edilmiştir. Türkiye’de hayvancılık besi seklinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla yoğun bir şekilde kesip yeme ihtiyacı vardır. Bu yem ihtiyacımız 21 milyon ton civarındadır. Bunun 14 milyonunu çeşitli ürünlerde kullanıyoruz. Ama 7 milyon ton kesit yem açığımız vardır. Bu anlamda GDO’nun da yemde kullanılmaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tekrar ediyorum Türkiye’de GDO’lu bir ürünün üretilmesi söz konusu değildir. Bio Güvenlik Kurulunun vermiş olduğu izinle kısmı bir yem açığımızı gidermeye çalışıyoruz. Ama kısa süre içerisinde bu açığı da kapatmak için çalışmalarımız devam ediyor."
"1 MİLYON DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ"
Türkiye genelinde çok yoğun şekilde gıda denetimlerinin devam ettiğini ifade eden Bakan Faruk Çelik, "6 bin 600 personelimizle Türkiye genelinde yaygın bir şekilde gıda güvenliği açışında denetimlerini sürdürüyor. Bu personellerimiz bir yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon denetim gerçekleştirdi. Bu denetimlerin neticesinde 15 bin 500 uygunsuzluk tespit edildi. Bunlar için gerekli işlemler yapıldı. GDO’yla ilgili ise iki denetim gerçekleştirdik. Bunlardan bir tanesi iç piyasada yapılan denetim, diğeri ise ithal ürünlerle ilgili gerçekleştirilen denetimlerdir. İç piyasada yapmış olduğumuz denetim 660’tır. Yapılan tüm denetimlerde 7 üründe GDO tespiti gerçekleşmiştir. Dolayısıyla bunlarla ilgili adli işlemlerde başlatıldı. İthal ürünler yurt içine girmeden bu denetimi gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız bir yıl denetimlerde 11 bin 626 denetim yaptık. Bu denetimlerde ise 105 GDO’lu ürüne ulaşılmıştır. Bunlar yurt içine sokulmadan geldiği menşelere gönderildi. Dolayısıyla bu konularda çok sıkı bir denetimin olduğunu buradan vurgulamak istiyorum. Kesinlikle bu konuda vatandaşlarımız rahat etsinler" diye konuştu.
"ADANA'DA GDO TESPİT EDİLMEDİ"
Adana’da üretilen ekmeklerde yapılan denetimler sonucunda GDO tespit edilmediğini açıklayan Bakan Çelik, şunları söyledi:
"Adana’da ekmekte herhangi bir GDO tespit edilmemiştir. Hem geçmişteki incelemelerimiz, hem de yayından sonraki katkı maddesiyle ilgili incelemelerimizde ekmekte kesinlikle ne dün, ne de bugün GDO tespit edilmemiştir. Söz konusu değildir. Katkı maddesi üreten 5 firma denetledik, 4 firmada GDO tespiti çıkmadı. Katkı maddesi üretebilirsiniz ama GDO kullanamazsınız. Bunun için gerekli adli işlemler başlatıldı."
DHA