Kamuoyunda güvenlik paketi olarak bilinen 'Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı', bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak.
43 maddelik tasarıda, Emniyet Teşkilatı'nda A ve B sınıfı amir ayrımı yapılması dikkat çekiyor. 2005 yılından 2014 yılına kadar memurluktan geçenler, 'paralel' kabul edilerek B sınıfında kalmaları amaçlanıyor.
Emniyet Teşkilatı'nda iki sınıf amir tipi var. Birincisi A sınıfı amirler, ikincisi B sınıfı amirler. A sınıfı amirler Akademi mezunu olup Akademi mezunu sayılanları kapsıyor. B sınıfı amirler ise meslekten polis memuru iken amir sınıfına geçenleri içeriyor.
A sınıfı 4+4+3 yılda Emniyet Amirliğine ulaşan amirleri kapsarken; B sınıfı 6+6+6 yılda Başkomiserlikten yaş haddine giden amirleri kapsıyor. Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda yapılması düşünülen değişiklikle, sözde A ve B sınıfı ayrımı kalkıyor.
Ancak 2005 yılından 2014 yılına kadar meslekten polis memur iken amir sınıfına geçen personel geçici 26. madde ile aynen B sınıfı amir olarak kalıyor. Bu kanun çıktıktan sonra memurluktan geçecek amirler A sınıfı sayılacak. Böylece 2005 yılından 2014 yılına kadar memurluktan geçenler 'paralel' kabul edilerek B sınıfında kalmaları sağlanıyor. Fakat bu kanundan sonra memurluktan amir sınıfına geçecek olanlar A sınıfı olacak.
Hukukçular ise bunun çok kötü bir ayrım olduğunu ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurguluyor. Bu kanundan sonra memurluktan amirliğe geçen komiserlerle bu kanundan önce memurluktan amirliğe geçen komiserler aynı şartlara haiz olduğu halde aralarında eşitsizlik olmakla haksızlık yapılacağına dikkat çekiyor.
'Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın Geçici 26. maddesinde, "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce atanan polis amirlerinin rütbelerde ve meslek derecelerinde zorunlu en az bekleme süreleri ile B grubundan A grubuna geçiş işlemleri aşağıdaki hükümler çerçevesinde yürütülür: Polis amirlerinden Polis Akademisi mezunları, Polis Akademisi mezunu sayılanlar ile Emniyet Genel Müdürlüğüne eleman yetiştirmek üzere Polis Akademisi bünyesinde en az 4 yıllık fakülte ve yüksekokullarından mezun olanlar A, komiser yardımcılığı kursunu başarıyla bitirmiş olanlar B grubunu oluşturur." deniyor.